AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Češke Tomašem Petričekom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne, ekonomske i parlamentarne saradnje, kao i o investicijama, povećanju trgovinske razmene i brojnim projektima u raznim oblastima od interesa za Češku i Srbiju.

Predsednik Vučić je zahvalio ministru Petričeku na poseti i naglasio da su redovni kontakti i susreti zvaničnika od izuzetnog značaja za unapređenje odnosa Srbije i Češke.

Predsednik je posebno pozdravio održavanje privrednog foruma dve zemlje u uslovima pandemije, što odražava zdrav interes kompanija i privrednika za širenjem poslovanja, kako bi se redovni ekonomski tokovi što pre nastavili nakon izuzetno teške godine.

„Srbija izuzetno poštuje češka ekonomska dostignuća u prethodnoj deceniji. Uveren sam da ćemo se izboriti sa pandemijom i da će naša privredna saradnja doprineti da se ozbiljne ekonomske posledice pandemije što pre ublaže, kako bismo svi mogli da se okrenemo budućim projektima koji će podići kvalitet života ljudi“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija postala jedna od zemalja sa najboljim uslovima za strane investitore, budući da je politički stabilna i da ima sjajan tim stručnjaka koji su napornim radom stvorili izuzetnu invesiticionu klimu.

Ministar Petriček je izrazio zahvalnost na mogućnosti da dođe u Beograd sa privrednom delegacijom i dodao da je ekonomska saradnja od velikog značajna za obe strane.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

On je dodao da je kriza umanjila nivo i obim ekonomske saradnje, ali da je i robna razmena od 1,2 milijarde evra koja je ostvarena prošle godine veoma važna s obzirom da je 2020. godina, pored zdravstveno teške situacije, bila i u ekonomskom smislu izuzetno teška za ceo svet.

„Uveren sam da će privrednici naći prostor za unapređenje saradnje, kao i za investiranje i realizaciju novih projekata“, rekao je ministar Petriček i istakao da je bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

„Želimo da razmotrimo više poslovnih mogućnosti u Srbiji i zato je sa mnom došlo 20 privrednika. Pre krize smo imali najnižu stopu nezaposlenosti i sada istražujemo druge poslovne destinacije i mogućnosti, a Srbija nam je kulturološki i istorijski veoma bliska“, rekao je ministar Petriček i dodao da Češka želi da održi redovne kontakte sa Srbijom na najvišem nivou.

Predsednik Vučić je istakao da je sa posebnim zadovoljstvom prihvatio poziv predsednika Zemana da poseti Prag u maju ove godine i dodao da je uveren da će se tokom te posete inicirati projekti sa čijom bi realizacijom trebalo otpočeti što pre na obostranu korist dve zemlje.

#Aleksandar Vučić

#Miloš Zeman

#Srbija

#Tomaš Petriček

#Češka