AKTUELNO

Specijalizovano tužilaštvo Kosova radi na utvrđivanju identiteta osobe koja je dostavila zaštićene podatke tog tužilaštva Udruženju ratnih veterana tzv. OVK, koje su potom u medijima objavili predsednik i potpredsednik tog udruženja Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, saopštilo je u utorak tužilaštvo na statusnoj konferenciji u procesu protiv Gucatija i Haradinaja.

Njih dvojica su optužena za obelodanjivanje identiteta svedoka i opstrukciju postupaka koji se vode pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, a identitet osobe koja im je materijale dostavila uopšte nije predmet postupka koji se vodi protiv njih, naglasio je predstavnik tužioca.

On je rekao da se tužilaštvo ne slaže sa mišljenjem odbrane Haradinaja i Gucatija, koja želi da se bavi nečim što uopšte nije predmet ovog postupka.

- Devet zahteva koje smo primili od odbrane bavi se osobom koja je ostavila dokumente Udruženju. Mi smo obelodanili podatke o koracima koje smo preduzeli povodom utvrđivanja identiteta te osobe - ukazao je predstavnik tužilaštva, ističući da se Gucati i Haradinaj ne terete da su oni zaštićene informacije nabavili, već da su ih obelodanili, čime su ugrozili bezbednost žrtava i svedoka.

U daljem toku ove konferencije diskutovalo se o otkrivanju dokaza tužilaštva advokatima odbrane, na osnovu kojih će oni sprovoditi svoje istrage. Gucati i Haradinaj, po sopstvenoj želji, pratili su konferenciju iz pritvorske jedinice u Hagu, gde se nalaze od hapšenja krajem septembra 2020.

Oni se optužnicom terete za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

#Hag

#OVK

#tajne