AKTUELNO

Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama i ove nedelje je birala najvažniju objavu na Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu.

Gosti "Hit Tvita" bili su advokat Toma Fila, predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović i novinar Zoran Ostojić.

Foto: TV Pink Printscreen

Gledaoci su u toku emisije mogli da glasaju za predloge na fejsbuk stranici Hit tvit i na tviter nalogu hit_tvit. Takođe, su u toku emisije mogli da se uključe i glasaju i uživo.

Predlog broj 1 - Protiv antivakcinaša

U Srbiji, koja je jedan od svetskih lidera u vakcinaciji, masovna imunizacija stagnira, između ostalog, zbog brojnih antivakserskih kampanja. Čović ističe da je vakcina civiliztacijsko dostignuće, ali je neverovatno da je toliko antivakcinaša, budući da pandemija traje već godinu dana i za to vreme smo videli stravične prizore iz bolnica.

- Naši roditelji su se vakcinisali bez pogovora. Mislim da treba poslati jasnu poruku i neprekidno ponavljati da je važno da se vakcinišu. Lekari antivakseri gaze zakletvu koju su položili - kaže Čović za "Hit Tvit".

Foto: TV Pink Printscreen

Advokat Toma Fila kaže da oni koji ne žele da se vakcinišu, ugrožavaju ne samo sebe, već i druge. Ocenjuje da treba preduzeti "krupnije korake" u insistiranju na vakcinaciji i pre svega delovati obrazovano.

- Sulejman Ugljanin nije neobrazovan pa poziva građane da se ne vakcinišu - dodao je Čović.

Ostojić ocenjuje da među antivakserima ima puno i onih koji su vakcinisani, a za njega su to "autošovinisti koji mrze svoj narod i državu i vode politiku što gore, to bolje".

- To je opoziciono delovanje, ali ne protiv vlasti, već protiv zdrave pameti - kaže Ostojić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da oni sebe smatraju antiglobalistima, veruju u čipovanja od strane Bila Gejtsa koji je na čipu radio zajedno sa Si Đinpingom. Ima ljudi, kaže, koji veruju da oni koji prime vakcinu postaju antena za 5G mrežu...

- Kada bi se svi oni spakovali zajedno i imali na čelu nekog jakog vođu, osvojili bi puno glasova na izborima - kaže Ostojić.

Foto: TV Pink Printscreen

U antivakcinaški lobi ušla je politizacija, kaže Čović i ocenjuje da su mediji jako važni u smislu da moraju da budu "zaključani" za takve pristupe. Isto tako, u ovom slučaju su jako zloupotrebljene društvene mreže.

Predlog broj 2 - Vučić za Si-En-En

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je pre nekoliko dana ekskluzivni intervju za CNN. Predsednik Srbije je govorio o procesu vakcinacije u Srbiji, uspehu o kome priča ceo svet.

Čović kaže da je ovo potez normalne ljudske solidarnosti. Trebalo je, kaže, puno truda upravljati ovom krizom koja traje već više od godinu dana. Mnogi su čekali da ovo politički (ne)upotrebe, iako u ovom slučaju ne bi smelo biti "strančarenja".

- Srbija je rešila problem vakcina, a tu su Vučiću pravili "sačekušu". Pravili su je i za broj preminulih od koronavirusa, ali imamo manje od 1 odsto preminulih, uprkos velikom pritisku na zdravstveni sistem. Izgrađene su dve nove bolnice, gradi se dalje i sve ovo su merljivi rezultati - kaže Čović.

Foto: TV Pink Printscreen

Toma Fila kaže da su ga pozvali mnogi Makedonci kako bi u parlamentu preneo njihoveu zagvalnost. Dobili su, kažu, "Vučićeve vakcine" kako ih zovu, dok od Bugara nisu dobili nijednu.

Ostojić kaže da su verovatno oni koji su protiv režima iznenađeni, negativno, dešavanjima u Srbiji. Dodaje da u kampanju vakcinacije treba još više da se uključi predsednik, svojom vakcinacijom, kao i SPC.

Foto: TV Pink Printscreen

Predlog broj 3 - Porodica

Serija o poslednjim danima Slobodana Miloševića pred hapšenje izazvala je burne reakcije, a ima i onih koji su nezadovoljni. Nezadovoljna je i njegova ćerka Marija Milošević koja je, kako pišu mediji, najavila tužbu.

Advokat Fila kaže da je serija fikcija i umetničko delo sa umetničkim slobodama, a da je u seriji prikazano kako je Milošević odbio da se odazove pozivu istražnog sudije, da da iskaz i da je zato sve to i nastalo.

- U svojoj knjizi sam zabeležio da zahtev za hapšenje nije ni postojao - kaže Fila.

Foto: TV Pink Printscreen

Tvrdi da su pokojni premijer Zoran Đinđić i njegovi najbliži saradnici 2001. godine od Amerikanaca dobili 50 miliona dolara u kešu za hapšenje Slobodana Miloševića i njegovo izručenje Haškom sudu. Fila kaže da TV serija upravo ima zadatak da sakrije tu strašnu istinu i da pokuša da nametne laž kao istinu.

- Milošević je izručen u Hag, protivno odluci ustavnog suda, a da bi se dobile dodatne pare. Zašto nisu u zatvoru svi oni koji su prekršili garancije da neće biti izručeni Hagu? Da je Milošević znao da neće biti izručen, ne bi tražio garancije. 50 miliona dolara su osnov zašto je uhapšen, nije postojao zahtev istražnog tužioca, nikakav zahtev nije dostao, nego su mangupski pokušali da ga nasamare i odvedu - kaže Fila.

Ostojić kaže da u seriji ne vidi, kao mnogi, zabrinutog čoveka i brižnog oca, već se seća svega lošeg što je pratilo njegovu vlast 90-ih. - Histerija odbrane Miloševića mi je neshvatljiva jer se Milošević svoje partije odrekao 2004. godine kada je na izborima podržao kandidata Vojislava Šešelja - kaže Ostojić.

Dodaje da "serija glorifikuje zločinca".

- Nije suština to što je uhapšen, već to što nije otišao sam. Činjenica je verovatno da je u tom trenutku u Vili Mir bio najrazumniji - kaže Ostojić. Ističe da su garancije napravljene samo kako bi se situacija primirila i kako bi Slobodan Milošević mirno izašao.

Čović kaže da je u trenutku dešavanja u Vili Mir bio u Bujanovcu, a da je pozvan da hitno dođe u Beograd. Kada je reč o seriji, kaže da ne vidi njenu svrhu i poruku.

- Da li je poruka da se opet delimo i svađamo, posebno kada je jedan događaj izvučen iz konteksta? Mlade generacije znaju malo o celokupnom događaju i vremenskom periodu, i teško im je stvore pravu sliku ako od svega imaju prezentovan samo jedan segment i jedan događaj - kaže Čović za Hit Tvit.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o garancijama kaže da mu je čudan izgled dokumenata.

- Piše aneks 1 i aneks 2. Na šta su to aneksi? Začudio me je i pečat Vlade - kaže Čović.

Serija mu se, kaže, generalno ne dopada, prvenstveno zbog tog jednog segmenta išupanog iz šire slike. Čović smatra da Milošević nije znao da će ići u Hag.

- Nije znao, slažem se. Oni koji danas govore da je znao, oni koji se danas odglašavaju, a tada su bili glasnici, teše sebe kada kažu da je Milošević znao da će ići u Hag, teše sebe zbog svojih izgovorenih laži - kaže Fila.

Čović kaže da je Milošević imao dva puta priliku da ode iz zemlje, a to, kaže, može da potvrdi Mrkonjić. Ovo je u studiju potvrdio i Fila.

- Oba puta je odbio da iz svega izađe, a mislim da to nije bilo njegovo mišljenje - kaže Čović.

Fila je rekao da je Milošević izručen u Hag, protivno odluci ustavnog suda, a da bi se dobile dodatne pare.

- Da je Milošević znao da neće biti izručen, ne bi tražio garancije. 50 miliona dolara su osnov zašto je uhapšen, nije postojao zahtev istražnog tužioca, nikakav zahtev nije postojao - kaže Fila.

Predlog broj 4 - Dijalog opozicije

Ostojić je govoreći o dijalogu u opoziciji naveo da dijalog u našoj opoziciji ide ka dijalogu Milanovića i Plenkovića.

- Uslovi za izbore će biti poboljšanji jer verujem da Vučić nije odustao od evropskih integracija. Opozicija ne uliva respekt. Mi sada imamo opoziciju u opoziciji. Neki u opozicji su opozicija nekoj drugoj opoziciji. Sumnjam da bi još jedan bojkot mogao da uspe - rekao je Ostojić.

Foto: TV Pink Printscreen

Čović je rekao da su izborni zakonu usvojeni pre 2012. godine, ali to ne znači da ne treba da se poboljšava i unapređuje.

- Opet će biti ideja bojkota. Nisam optimista jer se u dijalog uključuje i treća strana - rekao je Čović.

Advokat Toma Fila smatra da će ako svi iz opozicije budu došli na pregovore od dijaloga neće biti ništa.

- Oni moraju da formulišu dva ili tri zahteva. Njihov rečnik je ispod nivoa, jer su to predstavnici nekih stranaka

Predlog borj 5 - Putarina

Govoreći o predlogu Zorana Zaeva da ne naplaćuje putarinu Srbima, Fila je rekao da samo Srbi ne traže ništa od Severne Makedonije.

- To je najmanje i najviše što je mogao da uradi u jednoj siromašnoj zemlji koja nema vakcine osim naše - rekoa je Fila.

Ostojić je pozitivno ocenio potez Zaeva i nazvao ga šmereskim, te izrazio očekivanje da će ovo leto biti bolje od prethodnog.

Čović je rekao da je potez Zaeva dobar i skladu sa mogućnostima koje ima.

Foto: TV Pink Printscreen

Glasanje:

Marko iz Šimanovaca je glasao za predlog broj dva. Petar iz Novog Sada je glasao za predlog broj dva. Ivana iz Užica je glasala za predlog broj dva.

Advokat Toma Fila je glasao za predlog broj pet, Ostojić za predlog broj tri, dok je po Čoviću najveću pažnju privukao predlog broj pet.

#Hit Tvit