AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa grškim šefom diplomatije Nikosom Dendijasom, koji je poručio da Grčka smatra da je što skorija integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u Evropsku uniju jedina realna garancija za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona.

Uveren sam da će današnja poseta dati snažan doprinos kontinuitetu političkog dijaloga Srbije i Grčke i daljem jačanju saradnje u svim segmentima, kao i boljem i konkretnijem identifikovanju tema koje su od zajedničkog interesa za naše bratske narode, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da se Srbija ozbiljno i posvećeno priprema za održavanje Četvrtog sastanka Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koji treba da se održi u Beogradu čim epidemiološki uslovi to dozvole.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U saopštenju se navodi da je Vučić izrazio veliko zadovoljstvo što Grčka ostaje jedan od najvećih investitora u srpsku privredu sa oko 2,2 milijarde evra investicija u različitim oblastima.

Vučić je zahvalio Grčkoj na kontinuiranoj podršci Srbiji u procesu evropskih integracija, kao i na intenzivnom angažovanju unutar same Unije u cilju sprovođenja aktivnije politike proširenja.

Srbija visoko ceni principijelnu i poznatu Grčku poziciju po ovom pitanju, kao i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracije Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona, rekao je Vučić i dodao da, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, postizanje kompromisnog rešenja je jedini
način da se u regionu dođe do trajnog mira i stabilnosti.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sagovornici su konstatovali da Srbija i Grčka ulažu velike napore u borbi protiv pandemije virusa korona, te su izrazili očekivanje da će uskoro doći do stabilizacije epidemiološke situacije, kako u regionu, tako i u čitavom svetu.

Dendijas je čestitao Srbiji na izrazito uspešnom procesu imunizacije stanovništva i dodao da očekuje da će se uspešnom vakcinacijom stvoriti uslovi da se, uz poštovanje epidemioloških mera, omogući putovanje srpskih turista u predstojećoj turističkoj sezoni, navodi se u saopštenju.

#Aleksandar Vučić

#Nikos Dendijas