AKTUELNO

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han doputovao je sinoć u Beograd u radnu posetu. Prvi sastanak obavio je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega će učestvovati u investicionoj konferenciji.

Na konferenciji za medije, predsednik Srbije je poručio da je Evropska unija najznačajniji trgovinski partner naše zemlje, te da 67 odsto izvoza ide upravo na njihove tržište.

Foto: Tanjug

- Imamo za cilj napredak celog regiona, pa i stvaranje jedinstvene ekonomske zone u regionu. Svaka naša država je mala, ali ako možemo da formiramo jedinstveno tržište i izjednačimo poreske stope, smanjili bismo troškove pri transportu robe, stvorili bismo bolje uslove za saobraćaj, i sve to bi zančilo kako nama, tako i ostalima – poručio je Vučić, dodajući da će zamoliti sve u region da razmotre ovu ideju, iako one često naiđu na sumnju i skepsu.

Foto: Tanjug

On je istakao da je zahvalan na preporuci Evropske unije da se otvore nova poglavlja, te da je Johanesu Hanu rekao da je nastavak evropskog puta jedan od prioriteta Srbije.

Vučić: Ne želim da komentarišem BESMISLICE, Rodićevo pismo je KRATKO, ALI GLUPO

- Neophodan je otvoren dijalog i rad na odnosima sa KiM. Odredićemo naše ciljeve za budućnost, jer kada znate gde idete, lako ćete do tamo i pronaći put – rekao je Vučić.

Najvažnija tačka za Srbiju je, kako je istakao, ekonomski prosperitet, koji zavisi od mira i stabilnosti u regionu. Najveći cilj je upravo mir i bezbednost za naše građane, istakao je predsednik.

Foto: Tanjug

- Problemi su učestale i neodgovorne, često preteće, izjave, ali Srbija će odgovarati mirnim tonom, ne zato što se plaši, već zato što se tako ponašaju pristojni ljudi – rekao je Vučić, ističući da će biti uloženo mnogo truda, da će biti nastavljen dijalog sa Prištinom i da će se pomoći svakoj državi u regionu, ali bez mešanja u unutrašnje poslove.

Evropski komesar za pregovore čestitao je Vučiću na novoj funkciji, ističući da je smisleno i bitno da Srbija nastavi svoj put ka Evropskoj uniji i postane njena članica što pre.

Foto: Tanjug

- To bi pomoglo efikasnosti celog regiona. Ako svi zajedno možemo da stvorimo jedno tržište, stvorićemo veću privlačnost regiona i nove mogućnosti. Naš zajednički cilj su mir i napredak regiona, a Srbija ima ključnu ulogu. Zahvalan sam na liderstvu predsednika Vučića, kada je reč o urađenom – rekao je Han.

#Aleksandar Vučić

#Johanes Han

'