AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Republiku Srbiju, povodom 80 godina od osnivanja genocidne Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu, da donese Rezoluciju o genocidu te kvislinške nacističke tvorevine nad Srbima, Jevrejima i Romima.

U saopstenju za javnost, Linta se založio i za osnivanje Memorijalnog centra srpskih žrtava genocida NDH i za ustanovljenje Dana sećanja na srpske žrtve genocida NDH.

- Cilj predloženih mera jeste da se na sistematski način neguje kultura sećanja i konačno započne pravedna borba za priznanje genocida nad našim narodom u međunarodnoj zajednici - naveo je Linta.

Podsetio je da je ukupno na teritoriji NDH ubijeno više od 750.000 Srba i da su jedino u NDH postojali koncentracioni logori za istrebljenje dece i da je u njima prema nepotpunim istraživanjima stradalo 42.791 srpsko dete, 5.737 romske i 3.710 jevrejske dece.

Linta ukazuje i da se u Hrvatskoj ustaše i NDH rehabilituju i veličaju na razne načine, da je pozdrav "Za dom spremni" suštinski i formalno ozakonjen kroz odluke Ministarstva uprave, preporuke Saveta za suočavanje s prošlošću hrvatske Vlade i presude prekršajnih sudova i Visokog prekršajnog suda u Zagrebu.

Podsetio je i da je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zlikovcima u Blajburgu, da više od 30 ulica i dalje nose imena ustaških zvaničnika ili javnih ličnosti koje su bile bliske tom rezimu, da je podignuto na desetine spomenika ustaškim zločincima i da se služe mise ustaškom vođi Anti Paveliću.

#Miodrag Linta