AKTUELNO

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ukazao je danas na poteze koje je Priština preduzela otkako ju je američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao da učini dijalog sa Beogradom jednim od svojim prioriteta, ocenivši da takvi potezi ne deluju obećavajuće po perspektivu dijaloga.

Đurić je na Tviteru istakao da je Blinken prošle nedelje uputio "ispravan i mudar" poziv novoj vladi u Prištini da učini dijalog jednim od svojih prioriteta, ali da je Priština na to odgovorila najavom mera reciprociteta, pozivom na ujedinjenje sa Albanijom i pretnjom da će podneti krivičnu prijavu protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog poziva da se poštuju sudske presude.

"Ovo sigurno ne izgleda obećavajuće za perspektive dijaloga", poručio je Đurić koji je svoje navode potkrepio vestima iz stranih i domaćih medija.

Blinken je u pismu premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju zatražio da Priština bez odlaganja učestvuje u procesu dijaloga sa Beogradom, uz posredstvo Evropske unije i uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Ranije danas Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio je istragu protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina, preneo je portal Reporteri.

#Marko Đurić