AKTUELNO

Famozni nezvanični dokument (non pejper), koji se pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši, privukao je ogromnu pažnju javnosti jer podrazumeva prekrajanje granica šest zemalja Balkana, podelu BiH i pripajanje Republike Srpske Srbiji, stvaranje "velike Srbije" i " velike Albanije".

Nezvanični slovenački dokument, koji je uzburkao region, za raspetljavanje kosovskog čvora nudi da se Kosovo i Albanija ujedine, a da srpski deo Kosova dobije poseban status - po uzoru na Južni Tirol. To je autonomna pokrajina u severnoj Italiji, gde većina stanovništva govori nemački.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM je tim povodom rekao da su Slovenci kao najrazvijenija republika u bivšoj Jugoslaviji da prednjače i postavljaju neke svoje ideje, pa su tako i sada izašli sa ovom inicijativom promene granica na Balkanu.

„Sve je više ljudi koji uviđaju da, ukoliko se ovako nastavi, da neće moći da se dođe do rešenja. Potrebno je krenuti nekim inovativnijim putem“, rekao je Drecun.

Kako kaže, oni su pokušali da opipaju teren i vide da li postoji prostor za takvo razmišljanje.

Foto: Tv Vesti

„Ovo je bio trenutak za njihovu samopromociju, ali problem je kada pogledate BiH jeste to što bošnjačko telo u Sarajevu konstantno negira Republiku Srpsku. Republika Srpska je u potpuno drugačijem položaju od secesije Kosova i Metohije“, rekao je Drecun.

Ističe da su Albanci na Kosovu nacionalna manjina, da to nije njihova država.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić je rekla da su non pejperi uobičajena forma u međunarodnim odnosima, ali su dodaje nezvanični dokumenti.

„Interesantno je da je Timoti Les u neku ruku rodonačelnik ove ideje da nema mira na Zapadnom Balkanu bez velike Hrvatske, velike Srbije i velike Albanije. Ovo sve ukazuje na to da su makar neke zemlje u EU svesne da se zapadni Balkan sam od sebe neće srediti“, rekla je Grubješić.

Foto: Tv Vesti

Kako kaže, za sve što se ovde dešava odgovorne su SAD, tako da je, dodaje iz Vašingtona stiglo da odbacuju ideje promene granica.

„Druga važna zemlja u regionu je Nemačka koja je danas takođe rekla da se zalažu za nepromenjive granice na Zapadnom Balkanu“, rekla je Grubješić.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, Orion - 603, Pošta net - 110

Pratite nas i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Milovan Drecun

#Suzana Grubješić