AKTUELNO

Na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" danas se održava Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021". Vežbi prisustvuju predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Aleksandar Vučić, ministar odbrane Stefanović i načelnik Generalštaba general Mojsilović.

Vežba se istovremeno izvodi na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" i u njoj učestvuje oko 1.500 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

UŽIVO: TOK VEŽBE "ODGOVOR 2021":

Prenos pratite na kanalu "Vesti" - klikom na ovaj link!

12.25 - Predsednik Vučić stigao na poligon „Pasuljanske livade“

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić stigao je na poligon „Pasuljanske livade“ gde se održava drugi deo Združeno taktičke vežbe „Odgovor 2021“.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Na „Pasuljanskim livadama“ jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a Srbije prikazaće postupke ojačane borbene grupe u odbrani s prelaskom u napad.

Foto: TV Pink Printscreen

Planirano je da dejstvuje lovačka i bombarderska avijacija, helikopteri, artiljerijsko-raketna sredstva protivvazduhoplovne odbrane, ali šta će moći da se izvede zavisi od vremenskih prilika.

Foto: TV Pink Printscreen

Jedinice Kopnene vojske prikazaće manevar i vatreno dejstvo savremenih borbenih sistema, oklopnih borbenih vozila, sredstava artiljerije i širok dijapazon pešadijskog naoružanja.

Foto: TV Pink Printscreen

Prikaz na poligonu Pasuljanske livade pokazaće visok nivo sadejstva i vatrene moći dela jedinica Vojske Srbije i Policije u rešavanju kriznih situacija.

11.50 - Na Pasuljanskim livadama sve spremno za početak drugog dela vežbe „Odgovor 2021“

Na vatrene položaje na poligonu „Pasuljanske livade“ Vojska Srbije izvela je deo najsavremenijeg naoružanja i borbenih sistema kojima raspolaže kao i sredstva iz razvoja domaće odbrambene industrije.

Foto: TV Pink Printscreen

Izuzetnu preciznost i vatrenu moć pokazaće artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovnu odbranu „Pancir S1“, koji se smatra jednim od najsavremenijih PVO sistema svoje klase na svetu. Njegov zadatak biće uništavanje grupe neprijateljskih vazduhoplova topovima 30 milimetara.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Reč je o sistemu koji obezbeđuje uništenje širokog spektra ciljeva, male odrazne površine, brzine cilja do 1.000 metara u sekundi uključujući i masovne nalete u uslovima aktivnih i pasivnih smetnji na daljinama do 20 kilometara i visinama do 15 kilometara.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Vatrenu moć pokazaće i taktički hibridni artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „Pasars“, proizvod domaće odbrambene industrije. Namenjen je za zaštitu snaga kopnene vojske od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, a u pomoćnoj nameni i za dejstvo po ciljevima na zemlji. Scenario vežbe predviđa dejstvo ovog savremenog oruđa sasređenom paljbom po niskoletećim ciljevima u vazdušnom prostoru.

Foto: TV Pink Printscreen

Modernizovani oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS biće angažovani kao deo borbenog osiguranja i kao neposredna vatrena podrška jedinicama pešadije.

Vatrenu podršku u sastavu taktičkih i operativnih vatrenih grupa pružaće samohodni višecevni lanseri raketa „Plamen S“ i samohodne haubice 122 milimetra. Reč je o sredstvima koja su, zahvaljujući domaćem znanju osavremenjena i čija je efikasnost značajno povećana.

Tenkovi M-84 pripremaju se za gađanje ciljeva na srednjim i velikim daljinama topom 125 milimetara u kombinaciji sa odlučnim manevrom radi slamanja neprijateljske odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

11.35 - Završen prvi deo vežbe „Odgovor 2021“ na poligonu „Orešac“

Na poligonu „Orešac“ završen je prvi deo Združeno-taktičke vežbe „Odgovor 2021“. Cilj složenog i dinamičnog segmenta vežbe na „Orešcu“ bio je prikaz osposobljenosti 72. brigade za specijalne operacije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja protivterorističke operacije, u sadejstvu sa snagama Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 63. padobranskom brigadom i Specijalnom antiterorističkom jedinicom MUP-a Srbije po temi „Uništenje terorističke grupe i oslobađanje talaca”.

Foto: TV Pink Printscreen

Na vežbi je učestvovalo više od 200 pripadnika Vojske Srbije i oko 100 pripadnika policije. Angažovano je osam vazduhoplova, 22 borbena vozila, sedam čamaca, dve bespilotne letelice, kao i druga savremena borbena i neborbena tehnika koju koriste specijalne jedinice.

Vežba je izvedena u tri dimenzije: na kopnu, u vazduhu i vodi, kroz pet sekvenci – izviđanje, posedanje linije blokade, napad na terorističke snage, oslobađanje talaca i evakuacija.

Foto: TV Pink Printscreen

U prvom segmentu je prikazan rad izviđačkih timova na kopnu, vazduhu i vodi čiji je cilj bio da prikupe i pravovremeno dostave podatke o tačnoj lokaciji, razmeštaju i aktivnostima terorističke grupe. U tom cilju, specijalci Vojske Srbije i policije upotrebili su dronove, najsavremenije dnevno-noćne termovizijske kamere i laserske daljinomere sa mogućnošću prenosa slike na komandno mesto u realnom vremenu. Posmatrači su mogli da vide ubacivanje specijalnih timova helikopterom na vodenu površinu i njihovo dejstvo, kao i rad izviđačke patrole na vozilima tipa „hamer“.

Foto: TV Pink Printscreen

U narednoj sekvenci predstavljene su borbene radnje i postupci posedanja linije blokade terorističkih snaga uz korišćenje borbenih vozila „miloš“ i „hamer“ u cilju sprečavanja izvlačenja i podrške desantnim snagama 63. padobranske brigade koji su se desantirali iz helikoptera Mi-17 sa visine od oko 2.000 metara.

Usledila je sekvenca napada na teorističke snage tokom koje je prikazana efikasnost manevra i razorna moć vatre naših specijalnih snaga. Napad je otpočeo dejstvom snajperskih parova. Nakon njihovog dejstva, vatru na grupne utvrđene ciljeve otvorile su posluge puškomitraljeza i posluge daljinski kontrolisane besposadne platforme „miloš”, koji vrše podršku i zaštitu specijalnih timova koji se desantiraju.

U nastavku izveden je helikopterski desant snaga za napad iz četiri helikoptera H145M. Nakon neutralisanja terorista u objektima realizovano je uvođenje timova na oklopnim vozilima kroz borbeni raspored i neutralisanje terorista po dubini koji su pokušavali izvlačenje.

Foto: TV Pink Printscreen

Pretposlednja sekvenca završena je akcijom gonjenja grupe „terorista” koji su se izvukli iz blokade u pokušaju bekstva sa taocima. Dva tima specijalaca uz korišćenje oklopnih i specijalnih vozila izvršili su borbeno-taktičku radnju gonjenja i oslobađanja talaca iz autobusa. 

Peta sekvenca vežbe na „Orešcu“ prikazala je angažovanje helikoptera H145M i  Bel-212 u evakuaciji snaga koje su angažovane na zadatku uništenja terorističke grupe.

U svim sekvencama vežbe pokazana je spremnost, odlučnost i uvežbanost jedinica Vojske Srbije i policije da uspešno odgovore na sve rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije i njenih građana.

Foto: TV Pink Printscreen

"Signal Avala!" - ovaj uzvik označio je početak vežbe uz dozvolu vrhovnog komandanta oružanih snaga, predsednika Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

11:03 - Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić upravo je stigao na poligon „Orešac“ gde ga je dočekao počasni stroj Garde Vojske Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Vežbi prisustvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, kao i direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić. Takođe, među visokim zvanicama je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Na poligonu “Orešac“ biće prikazana sposobnost specijalnih jedinica Vojske Srbije i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije.

Foto: TV Pink Printscreen

Na „Pasuljanskim livadama“ jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a Srbije prikazaće postupke ojačane borbene grupe u odbrani s prelaskom u napad. Dejstvovaće lovačka i bombarderska avijacija, helikopteri i artiljerijsko-raketna sredstva protivvazduhoplovne odbrane. Jedinice Kopnene vojske prikazaće manevar i vatreno dejstvo savremenih oklopnih borbenih vozila, sredstava artiljerije i širok dijapazon pešadijskog naoružanja.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

10.00 - Završnica Združeno taktičke vežbe „Odgovor 2021“ koju izvode pripadnici Vojske Srbije i policije biće izvedena danas na poligonima „Orešac“ i „Pasuljanske livade“. Prikaz na poligonu „Orešac“ počinje u 11 časova, a na poligonu „Pasuljanske livade“ u 12.30 časova.