AKTUELNO

Britanski plan o jačanju uticaja i aktivnostima na prostorima Zapadnog Balkana privukao je veliku pažnju ovdašnje javnosti.

Dr Mina Zirojević iz Instituta za uporedno pravo kaže da je reč o pokušaju Britanije da se “vrati na svoje mesto, na kojem je bila pre izlaska iz Evropske unije“.

- Britanija teži da pokaže da je i dalje sposobna, jaka i da i može da bude veliki akter u međunarodnoj zajednici – kaže Zirojević za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Uticaj se ostvaruje i putem sajber ratovanja, a bivši oficir kontraobaštajne službe i potpukovnik u penziji Ljuban Karan kaže da ipak ne može mnogo da se postigne bez živog čoveka, obaveštajca.

- Sajber rat je u toku, ali tu mogu biti razna podmetanja. Zato svaku informaciju mora da proveri živi čovek. Obaveštajci su počeli da rade u tri smene, a to je uvek signal da se pripremaju neki veliki događaji u budućnosti – kaže Karan.

Foto: TV Pink Printscreen

Tomislav Kresović, novinar i publicista kaže da je danas na čelu „hibridno ratovanje“ koje podrazumeva rat informacijama, genetikom i ekologijom.

- Cilj je menjanje okvira u jednom narodu, društvu. Danas i nisu potrebni klasični operativci, budući da veštačka inteligencija odrađuje sve, a živi čovek je samo korektiv – ocenjuje Kresović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, uključio se u jutarnji program iz BiH i, kako navodi, ova zemlja je „carstvo obaveštajnih službi, budući da nijedna nije inkriminisana“.

- Jedina obaveštajno-bezbednosna agencija je upravo u BiH napravljena, organizovana i kadrovski usmerena od strane Velike Britanije. Jedan od telohranitelja iz britanske ambasade bio nam je prvi direktor obaveštajno-bezbednosne agencije, a danas je ambasador pri NATO. Dakle, ciljevi britanske politike i njihovi geopolitički interesi na Balkanu teško da su se menjali zadnja tri veka. Uvek je bio cilj ograničavanje ruskog i nemačkog uticaja. Mi možemo razumeti njihove ciljeve i interese, ali je pitanje je kakav je naš odgovor – kaže Galijašević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Dževad Galijašević

#Ljuban Karan

#Mina Zirojević

#Novo jutro

#Tomislav Kresović