AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je licemernom izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića kako Srbija, pre ulaska u Evropsku uniju, mora otkriti gde se nalaze posmrtni ostaci nestalih hrvatskih boraca i civila.

- Za Milanovića pitanje nestalih nije ljudsko, već pre svega političko pitanje koje je u funkciji napada na Srbiju - navodi se u Lintinoj izjavi za javnosti i dodaje da Hrvatska godinama politizuje pitanje nestalih s ciljem da opravda laž o takozvanoj velikosrpskoj agresiji.

Linta je podsetio da zvanični Zagreb godinama govori o 1.869 nestalih građana Hrvatske, ali vešto krije nacionalnu strukturu nestalih lica, jer više od 1.100 nestalih su Srbi, a manje od 800 Hrvati.

On je napomenuo da u Hrvatskoj i danas postoje na desetine poznatih grobnih mesta sa posmrtnim ostacima više od 150 ubijenih srpskih boraca i civila koji se ne ekshumiraju jer nema političke volje, a da se u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu nalazi oko 900 ekshumiranih tela ciju identifikaciju hrvatska strana opstruiše jer više od 500 su tela stradalih Srba.

- Srbija treba da traži da Hrvatska konačno objavi nacionalnu pripadnost 1.869 nestalih građana s ciljem da se spreči dalja manipulacija zvaničnog Zagreba sa rešavanjem pitanja nestalih lica - istakao je Linta.

#Miodrag Linta