AKTUELNO

Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama i večeras je birala najvažniju objavu nedelje.

Foto: Pink.rs/Jelena Simonović

Gosti u studiju su Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, Vojislav Šešelj, lider SRS-a i Darija Kisić Tepavčević, ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja.

Vulin je govoreći o privođenju novinarke Tamare Grujić od strane kosovske policije, istakao da je praksa prištinskih institucija prema Srbima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Čekamo službene informacije, ali to je praksa šiptarskih vlasti. Nemojte očekivati da postoji neki pravi povod, zakonska regulativa da se tako nešto desi. Tako se odnose prema Srbima koji tamo žive, kao i prama onima koji dolaze iz centralne Srbije. Nadam se da nije bilo nasilja - kaže Vulin.

Govoreći o zahtevu Haga za isporučenje Vjerice Radete i Petra Jojića, lider SRS je rekao da je to pritisak na Srbiju i na Aleksandra Vučića.

Foto: Pink.rs/Jelena Simonović

- Neće da uvede sankcije Rusiji, neće da prizna nezavisnost Kosova, neće da prekine ekonomsku saradnju sa Kinom...On smeta i oni će učiniti sve da ga obore - naveo je Šešelj.

On je naveo da će Haški tribunal nasrtati dok im neko ne kaže da je dosta.

- Kivni su što sam uspeo, pa bi hteli da kažu da je to zato što su ucenjivani svedoci, a ne što sam ja pametan - rekao je Šešelj.

Kisić Tepavčević je navela da preležana bolest nije kontraindikacija za vakcinaciju, ali postoji preporuka da se čeka mesec dana.

- Ne preporučuje se da se antitela rade rutinski, oni nisu korelat imuniteta. Veliki broj ljudi je preležao bolest, a da ni ne zna. Preporuka je da se sačeka mesec dana, ali nije kontraindikacija - istakla je Kisić Tepavčević.

Foto: Pink.rs/Jelena Simonović

Predlog broj 1 - Nezvanično

Vulin je govoreći o non pejperu naveo da ne zna da to postoji.

Foto: Pink.rs/Jelena Simonović

- Granice su sada nepromenljive, a nisu bile 1999. godine. Zanimljivo je da je u redu da se komada Srbija, ali je neprihvatljiva ideja da se ujedine. Kako to EU ima pravo da kaže gde će Srbi da žive - rekao je Vulin.

Kako je dodao, oni nas na Balkanu doživaljavaju kao nekakve lutke.

Srbi treba da imaju jedinstvenu državu i da tako reše svoje nacionalno pitanje. To je moje lično mišljenje. Ko kaže da je sada menjanje granica zločin, a nije bilo 1999. godine?

- Što je problem da Srbi imaju jednu državu? Što je tako strašno? - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, velika Jugoslavija je razbijena, zašto bi onda mala Jugoslavija kako zovu BiH morala da opstane.

- Republika Srpska mora ostati u punom Dejtonskom mandatu - istakao je ministar.

Velike sile vide da je stanje na Balkanu teško održivo i pokušavaju da nađu rešenje, a to ne znači da su dobronamerne, posebno ne prema Srbima. Zapad smatraju Srbe remetilačkim faktorom na Balkanu, to je razlog zašto Vučić toliko smeta.

On je ocenio da je Srbija ojačala i sada predstavlja remetilački faktor, te ocenio da se to zapadu ne sviđa i da bi bili najsrećniji kada bi ovde bila neka kilava Srbija.

Šešelj smatra da je non pejper samo probni balon.

- Dejtosnki sporazum je napravljen na štetu Srba, kako bi se zaustavili sukobi. Nedopustivo je da se rešavanje krize u BiH meša sa rešavanjem kosovskog problema - naveo je Šešelj.

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao da se ovaj ugovor ne može menjati bez pristanka velikih sila, ovog puta Rusije.

Što se tiče podele, ja jesam za principijelnu podelu, ali Republika Srpska mora dobiti 49 odsto teritorije i izlaz na Jadransko more, nekih 10 kilometara obale kod Neuma - naveo je predsednik SRS.

Vulin i Šešlj su saglasni da se Sloveni ništa tu ne pitaju, te da neko drugi stoji iza tog dokumenta, ako on postoji.

Kisić Tepavčević smatra da je očigledno reč o vrsti diplomatije novijeg tipa kojoj pribegavaju velike sile, prema manjim.

- Manje zemlje se stavljaju u nepovoljan položaj jer nema zvaničnog dokumenta na koji bi reagovale. To liči na ispipavanje terena, gde se gledaju reakcije - istakla je Kisić i podsetila da je Vučić rekao da nije video dokument i da je prioritet naše politike mir i stabilnost.

Srbije je inicirala mini Šengen, Balkan je mali i ako želimo da jačamo moramo da se ujedinimo oko nekih pitanja, da zemlje nađu političku volju da se ujedinimo oko najznačejnih životnih pitanja, rekla je Kisić Tepavčević.

Predlog broj 2 - Torlak

Kisić Tepavčević je rekla da će snaga jedna države meriti sposobnošću da napravi vakcine.

- Verovatno ćemo i u budućnosti imati nove izazivače bolesti. Imamo Torlak koji u ovom momentu proizvodi pet vakcina iz kalendara vakcinacije - navela je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je u ovoj sezoni, nakon 2004. godine proizvedne trovalentna vakcina protiv gripa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Četvorovalentna vakcina sadrži još jedan soj virusa i pruža bolju zaštitu - istakla je Kisić Tepavčević i najavila nova ulaganja u Torlak, te dodala da se ovakvim delovanjem stvaraju promene u zdravstvenom sistemu.

Šešelj je rekao da je on uvek kritičar vlasti, ali da se mora priznati da se Srbija najbolje snašla do svih evropskih zemalja i najviše zaštitila svoje stanoviništvo, posebno starije.

- Imamo 6.000 preminulih, to je mnogo manje nego u nekim evropskih državama - rekao je Šešelj, koji proizvodnju vakcine vidi i kao priliku za razvoj srpskog turizma.

Vulin je rekao da je Vučić dokazao šta znači imati čvrsto i jasno vođstvo u kriznoj situaciji.

Uspeo je da sačuva političku stabilnost i da sve pokrene u jednom pravcu. Već dobijamo po pristima od EU, već je stavljeno do znanja da ne treba tako glasno da govorimo koliko smo uspešni. Srbija je više pomogla zemljama regiona nego EU, istakao je Vulin.

Ministar je rekao da ovo ne bi uspelo da smo čekali EU.

Predlog broj 3 - Odgovor 2021

Vulin je naveo da je cilj bio da se pokaže kakav je jedinstven odgovor vojske i policije.

Pokazali smo da i pripadnici MUP-a mogu da pruže podršku i ratu kao i u miru, rekao je ministar policije.

- Dobro je za Srbe gde god da žive da vide da država jača. Nema moćne države koje ne može da zaštiti svoje ljude, a to se radi oružjem. Kaže se ko ne hrani svoju vojsku, hraniće tuđu - rekoa je Vulin.

Foto: TV Pink Printscreen

Šešelj kaže da Srbija nikome ne preti, već pokazuje da je spremna za odbranu.

Vulin je govoreći o zahtevu Haškog tribunala za izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića naveo da je to političi pritisak.

- Evropa zna da je naš parovosudni sistem daleko bolji od većine u okruženju. Ovo je politički pritisak. Ovo je pokušaj napada na Vučića. Hoće da ga sruše i to nije nešto što rade od juče - kazao je Vulin i dodao se pritisak Haga može podići u nedogled.

Predlog broj 4 - Grčka - Kosovo

Šešelj je rekao da je Srbija uvek bila uz Grčku i dodao da ćemo mi pamtiti ko je priznao nezavisnost takozvanog Kosova.

- Grčka jeste pod velikim pritiskom, ali trpi - rekao je Vulin.

Ministar Vulin je je podsetio da su 2012. godine Srbiji na sto postavljali papire koje ne treba da potpišu, nego da ispune.

- Prištinske institucije sada beže od pregovora jer ih to udaljava od nezavisnosti - rekao je Vulin.

Predlog broj 5 - Crna Gora bankrot?

Ministar Vulin kaže da nije problem Kina, nego onaj ko je potpisivao taj ugovor.

- Meni nije drago što je Crna Gora u takvom problemu, stanje treba da mirno i stabilno, tamo živi veliki broj Srba - rekao je Vulin.

Šešelj smatra da je Crna Gora prošla kako je zaslužila.

- Crna Gora je nama neprijateljska država, Srbi koji tamo žive su potlačeni, među prvima su priznali nezavisnost Kosova, učestvuju u okupaciji KiM, tvrde da je u Srebrenici bio genocid, uvela je sankcije Rusiji - dodao je Šešelj.

Ministar Kisić Tepavčević je rekla da Srbiji ne treba nikakva nestabilnost u regionu, posebno imajući u vidu da tamo 30 odsto stanovništva čine Srbi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Očigledno je u Crnoj Gori na naplatu došao dug iz nekog prethodnog perioda - rekla je Kisić Tepavčević i navela da je Srbija tu za Crnu Goru, ali da svaka država vraća svoje dugove.

Kako su glasali gledaoci?

Miloš iz Feketića je glasao za predlog broj 2 i rekao da jak Torlak znači zdrava i jaka Srbija.

Bojan iz Petrovaradina je glasao za predlog broj 2.

Aleksandar iz Novog Sada je glasao za predlog broj 2.

Za predloge su glasali i gosti u studiju:

Šešelj i Kisić Tepavčević su glasali za predlog broj 2, a Vulin je glasao za predlog broj 3.

Najveću pažnju je ove nedelje privukao predlog broj 2.

Gledaoci su toku emisije mogli da glasaju za predloge na fejsbuk stranici Hit tvit i na tviter nalogu hit_tvit. Takođe, gledaoci u toku emisije mogu da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

#Aleksandar Vulin