AKTUELNO

Neslužbeni diplomatski dokument iz Slovenije podigao je političke tenzije širom regiona jer se u njemu zagovara podela Bosne i Hercegovine, ali i promena granica drugih država na jugoistoku Evrope. Zbog toga je ponovo u fokusu institucionalna i politička budućnost BiH.

O tome su, u emisiji Hrvatskog radija, govorili zastupnik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol, predsednik saborskog Odbora za evropske poslove Domagoj Hajduković i politički analitičar Denis Avdagić.

Sokol je otvoreno branio premijera Slovenije Janeza Janšu, otkrivajući donekle i hrvatske pozicije. Naglasio je, uz ostalo, da je "Janša nekoliko puta demantovao postojanje non-pejpera i smatra da se ne bi trebala voditi rasprava oko nečega za što ne postoji dokaz".

- Rekao bih da se tu radi o obaveštajnoj ili paraobaveštajnoj manipulaciji kojoj je cilj usmeriti diskurs prema nečemu što odgovara onima koji su tu vest i plasirali. Sigurno ne odgovara Janši, a slovenske leve opcije su pomalo nervozne i koriste sve kako bi srušili Janšu.

- S druge strane, u BiH se čini da je nekim političkim akterima, pogotovo s bošnjačke strane ovo jako dobro došlo, kako bi preusmerili pažnju javnosti sa svojih ogromnih problema - kazao je Sokol.

Domagoj Hajduković smatra da je problem "višeslojan".

- Nekom ne odgovara da se o tome raspravlja i to baš na Zapadnom Balkanu gde je poslednju deceniju postignut relativan krhki mir nakon niza ratova. U svakom slučaju, unio se nemir. Što se tiče BiH i njenog puta prema EU, prilično sam uveren da bez spoljnog pritiska značajnjih reformi u BiH neće biti jer političkoj eliti odgovara status quo - kazao je Hajduković.

Smatra da EU ne radi dovoljno na problemu BiH te da "u postbregziitovskoj EU prevladavaju unutrašnji problemi".

Smatra da je najveći problem EU-a njegova spoljna politika.

Kako je rekao, jedna od ciljeva EU-a bi trebao biti integracija Zapadnog Balkana koji je često bio izvor sukoba.

- Mislim da je brisanje granica jedina mogućnost za dugoročnu stabilnost ovog dela Evrope - rekao je.

Od slovenskog predsedanja EU-om očekuje da pitanje proširenja ponovo stavi na vrh dnevnog reda EU-a.

- Denis Avdagić je, takođe, branio poziciju Slovenije. Tvrdi da postoji u medijskom prostoru na međunarodnom nivou, bez obzira što, čini mi se, "nema relevantnog dokaza koji bi opravdao slovensko autorstvo tog dokumenta".

- Sve što je izašlo i što smo čuli su samo indicije i ne daje odgovor od kuda je on stigao, dodao je. Smatra da evropski dokument moraju videti sve države članice, "a niko ga nije video".

- Medij koji je to objavio nije dao odgovor ko im je izvor, bez obzira što su objavili da imaju višestruku potvrdu o postojanju dokumenta - dodao je Avdagić.

Smatra da se traži rasprava o dokumentu koji je zapravo fingiran.

- Ako ćemo tako funkcionisati, to je vrlo opasna situacija - naglasio je Avdagić.

Avdagić je mišljenja da je dokument pušten u javnost kako bi se destabilizovala vlada Janeza Janše, što i sam Janša tvrdi.

- S druge strane, možda je i u BiH nekome odgovaralo da se otvori ova tema umesto recimo vrlo ružne afere s respiratorima - kazao je Avdagić.

Podsetimo, skandal koji se dogodio u Univerzitetskom kliničkom centru Koševo, najvećoj bolnici u Sarajevu, umešana je Sebija Izetbegović. Na tu funkciju unapređena je pre nekoliko godina od strane njenog supruga, šefa muslimanske nacionalne stranke SDA, Bakira Izetbegovića.

Bih mediji ukazali da 100 respiratora, kupljenih u Kini nije funkcionalno, Sebija Izetbegović je odbila da pusti stručnjake u klinički centar, kako bi ispitali rad respiratora.

#NON PEJPER