AKTUELNO

Predstavnici Srbije i Evropske unije potpisali su danas u Beogradu finansijski sporazum za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu, koji uključuje bespovratnu pomoć od 86 miliona evra.

Sporauzm su potpisali ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. Joksimović je rekla da je sporazum za prvi deo paketa IPA 2020 potpisan u maju 2020. godine i da je tada u grantu bilo 70,2 miliona evra.

Foto: TV Pink Printscreen

Danas smo potpisali sporazum o 86 miliona evra bespovratne pomoći, granta, kojim zaokružujemo ukupan iznos od 156,26 miliona evra za 2020. godinu - rekla je Joksimović.

Ona je navela da je od tih 86 miliona evra 45,5 miliona evra namenjeno sektoru zaštite životne sredine i ostvarivanju ciljeva "Zelenog dogovora", konkretno, izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Čačku, Loznici i Sokobanji.

Foto: TV Pink Printscreen

Devet miliona evra namenjeno je sektoru energetike, sa fokusom na energetsku efikaksnost. Ta sredstva će biti usmerena na ulaganje u obnovu i modernizaciju javnih objekata u Beogradu i drugim lokalnim samoupravama, pre svega radi smanjenja emisije štetnih gasova. Na podršku za unapredjenje konkurentnosti otići će 17 miliona evra, a taj deo se tiče lokalnog ekonomskog razvoja i uključuje podršku nerazvijenim i manje razvijenim opštinama u Srbiji - navela je Joksimović.

Od 86 miliona evra 1,5 miliona evra namenjeno je za podršku poboljšanja pristupačnosti javnih objekata za ljude sa invaliditetom i slabom pokretljivošću.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u nedelju, 25. aprila putuje u Brisel, gde će razgovarati sa zvaničnicima Evropske unije, a da se nada da će u maju biti nastavljen dijalog sa Prištinom.

Vučić je rekao da će već u nedelju, po dolasku u Brisel imati nekoliko sastanaka, dok ga u ponedeljak očekuju susreti sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, poseban prijem i dug sastanak kod Zozepa Borela, kao i prijem kod predsednice EK Ursule fon der Lajen.

Foto: TV Pink Printscreen

Razgovaraće i sa specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, komesarom za pridruživanje Oliverom Vahreijem, kao i predstavnicima EP, ali i drugih institucija iz Brisela.

Danas smo dobili 86 miliona evra bespovratne pomoći Evropske unije i hvala, kako ljudima u Briselu i Evropskoj komisiji, tako i građanima Evropske unije. Mogli su taj novac da potroše na nešto u svojim zemljama i mnogi im hvala što su taj novac dali Srbiji. To su uglavnom projekti i programi koji su strukturalnog tipa. Naš posao je da radimo sve što možemo, kako bi našu zemlju, približili vrednostima Evropske unije. Jasno je da mi moramo da nastavimo da unapređujemo naše odnose sa Evropskom unijom, očekujem u maju mesecu nastavak dijaloga sa Prištinom ponovo u Briselu. Tako da, mnogo puta ćemo u naredne četiri nedelje ići u Brisel. Verujem da je to važno. Da li će nam to biti lako i jednostavno, posebno u dijalogu s Prištinom, verovatno ne. Ne ulazimo u dijalog zbog dijaloga, već da suštinski pokušamo da rešimo probleme. Narednih dana biće važnih događaja, otvaranja puteva, fabrika. Čestitam na potpisanom paketu - kaže Vučić.