AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je danas da Vlada Srbije dodeli pakete vitamina i isplati jednokratnu pomoć u visini 9.000 dinara penzionerima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih država regiona koji žive u Srbiji.

Prema podacima Zavoda za socijalno osiguranje, u Srbiji živi 123.779 penzionera sa područja bivše Jugoslavije, navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Od tog broja, 58.678 je iz Hrvatske, 40.634 iz Bosne i Hercegovine, 12.991 iz Slovenije, 5.841 iz Severne Makedonije i 5.635 iz Crne Gore.

Podela paketa vitamina je započela 12. aprila i traje do 5. juna, ali manji deo njih će dobiti pakete vitamina, jer su deo radnog staža stekli u Srbiji. Nažalost, većina neće dobiti najavljenu pomoć, jer nisu korisnici Fonda PIO Srbije.

Foto: TV Vesti

Značajan broj penzionera iz bivših jugoslovenskih republika, koji penzije primaju u Srbiji, izgubili su tzv. zaštitni dodatak i penzije im iznose ponižavajućih 3.500 dinara ili nešto više. Zbog toga se nalaze u jako teškoj materijalnoj situaciji - napominje se u saopštenju.

Pored toga, kako se dodaje, navedena kategorija penzionera se oseća diskriminisano jer nemaju pravo na novčanu ili bilo kakvu drugu pomoć, ni u državama regiona gde su stekli penziju, niti u Srbiji.

On podseća da je odlukama Vlade Srbije od aprila i decembra prosle godine oko 1,7 miliona penzionera korisnika Fonda PIO dva puta dobilo jednokratnu pomoć u iznosu od 4.000 i 5.000 dinara iz razloga da bi lakše prebrodili situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa.

Nažalost, kako se navodi, navedenu pomoć od ukupno 9.000 dinara, i pored više apela Linte, nisu dobili penzioneri koji imaju prebivalište ili boravište u Srbiji, a nisu korisnici Fonda PIO.

Njima je dosta teže da izdrže ovo teško vreme pandemije koronavirusa. Vlada treba da ima jednak odnos prema svim penzionerima a ne da pravi razliku u dodeli paketa vitamina i isplati jednokratne pomoći. Penzioneri iz Hrvatske, BiH i drugih država regiona troše svoje penzije u Srbiji i savesno ispunjavaju svoje obaveze kao i svi ostali penzioneri - piše u saopštenju.