AKTUELNO

Srpska lista treća je politička snaga na Kosovu, prema Centralnoj izbrnoj komisiji, na osnovu 35 odsto prebrojanih glasova.

Građanska incijativa Srpska lista osvojila je 16,16 odsto glasova.

Na prvom mestu se nalazi koalicija koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN", a koju čine koalicija Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), Alijanska za budućnost Kosova (ABK - Haradinaj), Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija koja je osvojila 30,19 odsto glasova.

Demokratski savez Kosova, prema podacima CIK-a na osnovu 35 odsto izbrojanih glasova, osvojila je 17,23 odsto glasova, a Samoopredeljenje 14,69 procenata.

Što se ostalih srpskih stranaka tiče Progresivna demokratska stranka 0,86, a Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića osvojila je za sada 1,19 odsto.

Dalje Partija kosovskih Srba - Aktivna građanska inicijativa 0,09 odsto, Građanska inicijativa za prosperitet Kosova 0,06 odsto.

Na izbore je izašlo 41,45 odsto građana Kosova sa pravom glasa, a pravo glasa na ovim izborima je imao 1.872,951 građanin Ksova.

Od tih birača, više od 155 hiljada po prvi put je moglo da glasa.

Glasanje je obavljeno na 889 birališta, sa 2.490 biračkih mesta, a ceo izborni proces je nadgledalo oko 30 hiljada domaćih i međunarodnih posmatrača.

Inače, za 120 poslanička mesta se takmičio 971 kandidat iz pet koalicija, 19 političkih partija i dve građanske inicijative. Od toga pet subjekta je iz albanske zajednice, a svi ostali pripadaju srpskoj, bošnjačkoj, turskoj, romskoj, aškalijskoj, egipćanskoj i goranskoj zajednici.

Iz redova srpske zajednice na prevremenim parlamentarnim izborima se takmičilo pet političkih subjekata sa 94 kandidata za 10 garantovanih poslaničkih mesta u Skupštini Kosova.

Ostale manjinske zajednice sve zajedno takođe imaju deset garantovanih mesta poslanika za Skupštinu Kosova.

#Izbori

#Kosovo

#Srpska lista

'