AKTUELNO

Analitičar Dejan Vuk Stanković i urednik portala "Embargo" Predrag Jeremić su bili složni u ideji da su sva pitanja, u oba non-pejpera, osim pitanja Kosova, za razmatranje.

Povodom spominjanja još jednog non-pejpera, od strane Nemačke i Francuske, koje predlažu međusobno priznanje KiM, Jeremić ističe da je u pitanju još jedan mamac za Srbiju.

- Ovde jedino, ako je sve to verodostojno, i o čemu štampa piše, vidimo konačno da Srbija nešto dobija. Daje se ta autonomija, pa zaštita imovine, svetinja srpske pravoslavne crkve. Nešto se nudi, i da li će opet biti kao i sa zajednicom srpskih opština, videćemo, ovo deluje kao mamac da bi mi ušli u tu priču. Nema ovde ništa novo da se kaže - rekao je Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Jeremić napominje da je paket pomoći koji je Srbija dobila od Brisela, takođe način da se Srbija odobrovolji i smekša, kako bi ona što pre priznala Kosovo, što se neće dogoditi.

- To su te svetske konzervativne revolucije, analitičari su o tome pisali. Ne mogu da nađu sagovornika koji će njima to potvrditi, i ovaj ekonomski paket pomoći koji se iz Brisela Srbiji plasirao, imao je cilj da Srbe odobrovolji, učini snishodljivijim. Da li je u pitanju neka politička priča, ostaje da saznamo. Svi se super slažemo, a oni imaju mali uslov, da se prizna Kosovo, a sve ostalo je fenomenalno - dodao je Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Stanković napominje da je centralna tema oba non-pejpera priznavanje Kosova, a da su svi ostali činioci, stvari za razmatranje.

- Ono što ostaje iza 4 zida, to sada postaju javne rasprave. Tu se opipava puls, pre svega političke elite u zemljama regiona, gde je Srbija najvažnija, i opipava se puls javnosti. U oba non-pejpera se pominje nezavisnost Kosova, kao nešto što je već gotova stvar, a ako uzmete ono što pričaju evropski zvaničnici, vidi se da je to najveći regionalni izazov. Slovenački non-pejper konstatuje ono što se već 26 godina govori, da BiH ide sama od sebe, zbog svoje nefunkcionalnosti. Evropa implicitno priznaje da taj koncept multietničke demokratije jeste na ozbiljnom ispitu. Za oba non-pejpera je zajednički imenilac nezavosnost Kosova, a sve ostalo je stvar za razmatranje.

Takođe, Stanković napominje da postoje izvesne novine u dosadašnjoj politici, kao i rok o priznanju, koji će znatno uticati na političku kampanju naredne godine.

Foto: TV Pink Printscreen

U nonpejperu nema ništa novo, uzajamno priznanje je bilo još u vreme Atisarijevog dokumenta i Šingerov dokument, gde je on govorio o dve Nemačke,ovde se ne govori o tome, ali se govori da Srbija ne opstruira, što je promena u odnosu na našu dosadašnju politiku. Ključna stvar nonpejpera jeste priznavanje Kosova, čak je predviđen i rok, a to je 22. februar naredne godine, tako da to postaje činjenica i o nekoj našoj predstojećoj predsedničkoj kampanji - objasnio je Stanković.