AKTUELNO

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nezvanični dokument (non-pejper), koji je prištinska Koha ditore predstavila kao zajedničku nemačko-francusku inicijativu za nastavak dijaloga i konačni sporazum Beograda i Prištine, ne potiče od Nemačke, prenosi danas Dojče vele na albanskom jeziku.

"Naprotiv, ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) ponovio je tokom poseta Prištini i Beogradu prošle nedelje da sva naša podrška ide dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije pod okriljem EU, a koji vodi specijalni izaslanik Miroslav Lajčak", navodi se.

Cilj tog dijaloga je, dodaje se u saopštenju, trajni, sveobuhvatni sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti, uključuje uzajamno priznavanje i tako omogućava obema zemljama realnu perspektivu članstva u EU.

Prethodno su i nemačka i francuska ambasada na Kosovu demantovale postojanje nemačko-francuskog non pejpera o dijalogu Beograda i Prištine.

Prištinska Koha objavila je u utorak da je imala uvid u dokument koji predvidja uzajamno priznavanje Beograda i Prištine, stvaranje autonomnog okruga severno Kosovo, kao i privilegovan status za Srpski pravoslavnu crkvu (SPC), dok bi Beograd bio u obavezi da ne blokira članstvo Prištine u medjunarodnim organizacijama.

To je drugi "non-pejper" koji je objavljen uoči nastavka dijaloga Kosova i Srbije. Pre nekoliko nedelja mediji su pisali o nezvaničnom diplomatskom dokumentu koji je Briselu navodno dostavio slovenački premijer Janez Janša i koji predvidja promene granica u regionu uključujući ujedinjenje Albanije i Kosova kao i pripajanje delova BiH Srbiji odnosno Hrvatskoj.Tokom prošlonedeljnih poseta Prištini i Beogradu šef nemačke diplomatije Hajko Mas je odbacio tu ideju.

#Kosovo i Metohija

#Nemačka

#Srbija

#non-pejper