AKTUELNO

Povodom nedavno izdate poternice za Radojem Zvicerom vođom kavačkog klana, kao i šefom Velje Nevolje, zbog sumnje da je povezan sa više likvidacija, sagovornici Pinka ističu da je pred nama ni malo lak posao i da će mnoge međunarodne organizacije morati da su uključe u akciju hapšenja.

Doktor Mina Zirović iz instituta za kriminološka istraživanja iz instituta za kriminološka istraživanja, komentariše da je najveća greška Crne Gore to što je najpre uhvatila, pa pustila članove škaljarskog klana.

- Greška Crne Gore je što su prvo uhvatili, pa pustili ljude, od toga ih pola kasnije nisu našli. Oni su iskoristili da se ti dokazi sklone, i da pobegnu. Ako postiji volja, naći će ih - komentarisala je Zirović.

Foto: TV Pink Printscreen

Zirović ističe da su Srbija ali i Crna Gora male za organizovali kriminal, ali da Albanija i Kosovo jesu ključni za krug droge koja cirkuliše u velikim količinama po ovim zemljama.

- Za organizovani kriminal su i Srbija i Crna Gora male, ali su ključne zajedno sa Kosovom, odnosno Albanijom. Taj krug droge koji ide preko Kosova pa nadalje, jednostavno do saradnje mora doći. Oni su razgranati, ne samo na ubistva, već i na drogu - dodala je.

Darko Obradović, generalni sekretar Instituta za međunarodnu nacionalnu bezbednost, ističe da je neophodno da Srbija izda poternicu za Zvicerom, jer je nedopustivo da zbog svih svojih kriminalnih radnji boravi u Crnoj Gori.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jedino što je bilo logično je da Srbija pokrene poternicu za Zvicerom, jer je nedopustivo da neko organizuje ubistva u našoj zemlji i da udobno sedi u Crnoj Gori. Verujem da su stečeni svi uslovi da on bude tražen u Srbiji, jer govorimo o trans- nacionalnom kriminalu. Mi tako treba da uradimo i u svim drugim slučajevima koji se tiču svih narko klanova. Srbija jedina na balkanu vodi borbu protv transnacionalnog kriminala. Plasiran je i taj prljavi novac u naše legalne tokove, jer, ako i Amerika traži druge građane zbog istih aktivnosti, i Srbija ima pravo da traži sva ona lica za koje postoje operativna saznanja i klinički slučajevi - rekao je Obradović.

Obradović napominje da je važno, da se licima koja se nalaze u ilegali uđe u trag. On dodaje i da je najveći broj lažnih pasoša koje koriste kriminalne grupe, izdavan u Mostaru.

- Teško je komentarisati ko je i kakav obim tih lica koji su bili u samom vrhu tog klana. Ovde je tiho prošla ta vest o hapšenjima u Kolumbiji. Jako je teško ispratiti ko su sva ta lica, ne zaboravite da oni nastoje da se dokopaju dokumenata EU, da često koriste bosanske pasoše, pa uzimaju druge, i kreću se po svetu. Zemuncima je bilo korisno da imaju hrvatske, i oni su uglavnom u Mostaru izdavani. Oni su namenski bili izdavani. Ono što je važno je da se uđe u trag licima koja su u ilegali - objasnio je Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

Tomislav Đurin, penzionisani pukovnik, dodaje da Srbija u okršaje sa kriminalnim grupama ne može sama, te da joj je neophodna pomoć međunarodnih organizacija.

- Srbija sama ne može, Darko je lepo nabrojao kakve službe treba da se angažuju. Mi ne možemo bez Interpola, Europola, međunarodnih organizacija, FBI - ja, bez Fronteksa. Srbija jeste uključena u kontrolu granica od strane EU, i mislim da te organizacije mogu više da nam pomognu u tim ciljevima, nego mi sami. Mi smo već došli do faze kada više niko ne istražuje veze političkog vrha sa kriminalnim klanom - konstatovao je Đurin.

Foto: TV Pink Printscreen

Đurin ističe da je Srbija daleko ispod Evrope i sveta kada je u pitanju količina oružja sa kojim raspolažu kriminalne grupe.

Oružje koje sam video, jer se razumem, tu ima i stranog oružja, koje je teško došlo i u Bosnu. Materijalni dokazi dakle postoje. Srbija je učestvovala u lokalnim sukobima i ratovima, ona je svo svoje oružje vratila u magacine. Da okrivite Srbiju, da je ona nekom nešto prodala ne možete, bilo je samo krađa nekih policijskih stanica. Nije teško doći do oružja, ali mi nismo naoružana nacija, daleko smo ispod Evrope i sveta - dodaje Đurin.