AKTUELNO

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević u vaskršnjem intervjuu za portal Pink.rs kaže da je prioritet ove opštine vakcinacija, otkrio je i koliko za ovu opštinu znači što se nalazi na mapi puta Vožd Karađorđe, kao i šta je kao predsednik uradio za ovu opštinu.

- Prioritet opštine je vakcinacija. Koliko je građana sa opštine Lazarevac do sada vakcinisano i kakav je odziv za vakcinaciju?

Na početku moram da istaknem da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu, a jedina na Balkanu koja je svojim građanima obezbedila dostupnim veliki broj vakcina različitih proizvođača, što je pre svega zasluga predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Vakcinacija na teritoriji GO Lazarevac započela je 19. januara, a za potrebe ove aktivnosi od 18. januara organizovali smo i rad kol centra. Prvu dozu primilo je oko 12.500 građana, dok je sa dve doze potpuno vakcinisano nešto manje od 10.000 građana. U ovom trenutku smo zadovoljni odzivom građana, a naročito u populaciji najstarijih građana. Tako da do ovog trenutka možemo reći da je u starosnoj populaciji 65 plus godina vakcinu primilo 65 % građana.

Foto: GO Lazarevac

Da bi došli do svakog građanina pored vakcinalnog punkta u Staroj sali SRC Kolubara u saradnji sa Domom zdravlja DR Đorđe Kovačević u Lazarevcu organizovali smo mobilne punktove za vakcinaciju u nekoliko mesnih zajednica na teritoriji naše opštine u kojima postoje ambulante i to u mesnim zajednicama Brajkovac, Dudovica, Mirosaljci, Stepojevac, Veliki Crljeni, Rudovci i Junkovac koji je i lično posetila premijerka Ana Brnabić. Samo na ovim mobilnim punktovima vakcinisali smo 1200 stanovnika, što nije mali broj složićete se.
Pored mobilnih punktova, od ogromnog značaja za uspeh procesa vakcinacije je i organizovanje vakcinacije nepokretnih i slabo pokretnih građana u kućnim uslovima. Uspešnom organizacijom ove aktivnosti u kućnim uslovima uspeli smo da vakcinišemo preko 300 građana. Sve u svemu uradili smo dosta toga u procesu vakcinacije, ali je sa druge strane još mnogo posla ispred nas kako bi uspešno okončali ovu borbu sa nepredvidljivim virusom.

- Nalazite se na mapi puta Vožd Karađorđe, šta to znači za Lazarevac?

Odlukom Vlade RS o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda Vožd Karađorđe definisano je da će se petlja gde će se ova dva koridora Miloš Veliki i Vožd Karađorđe spojiti nalaziti na teritoriji opštine Lazarevac i to u mesnoj zajednici Županjac. Trasa koridora Vožd Karađorđe kroz teritoriju naše opštine proći će kroz 11 mesnih zajednica, a nemogu ni da nađem prave reči kojima bih opisao koliki je značaj ovog projekta za stanovnike naše opštine zbog čega koristim i ovu priliku da se zahvalim predsednici Vlade Ani Brnabić, Vladi RS a posebno predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na podršci i njihovom zalaganju da građani opštine Lazarevac dobiju priključenje na autoput Miloš Veliki, kao i da drugi koridor Vožd Karađorđe prolazi kroz teritoriju naše opštine u dužini od 35 kilometara. Ovim projektom građanima i opštini Lazarevac pružena je velika prilika za ubrzani socijalni i ekonomski razvoj, smanjenje nezaposlenosti privlačenjem novih investitora pogotovu u blizini novog čvorišta Županjac, ali i poboljšanju opštih uslova života građana. Koridor Vožd Karađorđe i petlja Županjac šansa je i za ubrzani razvoj turizma u Šumadiji i Lazarevcu gde postoji ogroman istorijski potencijal, jer će olakšati pristup brojnim verskim i kulturnim objektima. Sa druge strane želim da istaknem i nadanja da će i sama gradnja ove saobraćajnice, svakako otvoriti i mogućnost za angažovanje lokalnih preduzeća i radne snage.

Foto: GO Lazarevac

- Šta ste kao predsednik opštine uradili u prethodnom periodu, a što je važno za vaše sugrađane?

U prethodnih 7 meseci, zajedno sa svojim saradnicima, uspeo sam da realizujem veliki broj kapitalnih projekata koji su od izuzetnog značaja za građane opštine Lazarevac. Ono što bih izdvojio, što je od krucijalnog značaja, je rešavanje problema vodosnabdevanja na teritoriji opštine Lazarevac.
Završili smo projektno tehničku dokumentaciju za izgradnju vodovodne mrežu za Mirosaljce i Arapovac, a trenutno smo u fazi izrade projektno tehničke dokumentacije za još 4 sela i to: Strmovo, Prkosava, Junkovac i Sokolovo. Na jugu oštine se završava projektno tehnička dokumentacija i ubrzo nas očekuje izgradnja primarne mreže zajedno sa 3 rezervoara koja će obuhvatiti 5 sela. Što se tiče kanalizacione mreže uspreli smo da pripremimo veliki broj projekata, tu pre svega mislim na primarnu i sekundarnu mrežu, projektno tehničku dokumentaciju za kanalizacionu mrežu u Velikim Crljenima, a pri kraju su nam projekti za Mesne zajednice Momčilo Pavlović i Branko Radičević. Takođe smo završili projektno tehničku dokumentaciju za Mesnu zajednicu Šopić, za dve fabrike za preradu otpadnih voda i ono što je posebno značajno za glavni fekalni kolektor u dužini od 9 kilometara, koji prolazi kroz veliki broj mesnih zajednica koje se nalaze u samom gradskom jezgru.

Foto: GO Lazarevac

Sve od projektno tehničke dokumentacije koju smo pripremili za izgradnju kanalizacije uvrstili smo u pogram „Čista Srbija“ i zvanično dobili potvrdu da se opština Lazarevac nalazi u ovom programu i ubrzo nas očekuje i realizacija. Pored ulaganja u zaštitu životne sredine to će značajno unaprediti životni standard svih građana opštine Lazarevac. Kada je reč o investicijama vezanim za putnu infrastrukturu istakao bi projekat i sredstva koja smo uspeli da obezbedimo za izgradnju trga sa podzemnom garažom ispred zgrade opštine, a nakon praznika nas očekuje potpisivanje ugovora i početak realizacije ovog projekta. Očekuje nas i uređenje pešačke komunikacije u mesnoj zajednici Dule Karaklajić.
Ono što je meni lično jako značajno je uređenje prostora u Hilandarskoj ulici i Ulici Dositeja Obradovića sa trgom, gde se nalazi spomenik palim borcima na prostorima bivše Jugoslavije, kao i spomenik posvećen prijateljstvu sa Slovenijom. U ovim ulicama se postavlja kocka. Što je nešto sasvim novo u Lazarevcu, ali što će nešto starije Lazarevčane podsetiti na raniji izgled naše pešačke zone koja je nekada davno, kada se Lazarevac razvijao bila u potpunosti od kocke.
Napomenuo bih takođe je da je u toku i izrada projektno tehničke dokumentacije za dve veoma važne saobraćajnice u gradu i to za Ulicu Milovana Lazarevića i Železničku ulicu.
Zahvaljujući Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministru Momiroviću, a pre svega predsednici Vlade Ani Brnabić, Vlada Republike Srbije je donela zaključak kojim je projekat izgradnje kružnog toga kod jezera Očaga proglašen projektom od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju iz oblasti bezbednosti saobraćaja, što će značajno ubrzati realizaciju ovog projekta od ogromnog značajna za građane naše opštine.
Obezbedili smo projekat i sredstva za izgradnju fiskulturne sale u Tehničkoj školi „Kolubara“, a uspeli smo da završimo i ozakonjenje osnovnih škola u Velikim Crljenima i Dudovici, a trenutno radimo na ozakonjenju objekta „Gimnazije“ , što će nam omogućiti da se za navedene škole uradi projektno tehnička dokumentacija za njihovu rekunstrukciju jer se zaista nalaze u jako lošem stanju.
Ubrzano završamo i radove na uređenju trga kod Kluba mladih, a kada je reč o izmeštanju autobuske stanice, što je želja velikog broja naših sugrađana, uradili smo idejni projekat, a izrada urbanističkog je u toku.

Foto: GO Lazarevac

Posebno bih napomenuo da smo u velikom broju mesnih zajednica na predlog naših sugrađana započeli izgradnju kapelu na seoskim grobljima, rekonstrukciju određenog broja domova kulture i sportskih objekata. Posebno bih izdvojio objekat Doma kulture u Mirosljcima koji gradimo zajedno sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, a koji će biti višenamenski i zadovoljavaće veći deo potreba građana ovog sela. Po završetku objekta već u junu u ovom multifunkcionalnom objektu biće otvoren objekat vrtića, pošte, mesne zajednice i mesne kancelarije, ali prostor za druženje i relaksaciju građana. Završetkom ovog objekta stanovnicima Mirosaljaca uslovi života biće podignuti na jedan zavidan nivo.
Na kraju bih istakao da ćemo i u mesnoj zajednici Rudovci u junu imati svečanost otvaranja fiskulturne sale koja je od ogromnog značaja za mlade u ovoj sredini.

- Poruka građanima za Vaskrs?

Svim građanima Srbije želim da radost života bude nepresušno nadahnuće da, u vremenu velikih izazova pred kojima se Srbija, nalazi zajedno radimo na osnaživanju neprolaznih ljudskih vrednosti mira, praštanja i tolerancije.
Čestitajući Uskrs građanima Lazarevca i želeći im zdravlje, radost i svako dobro, posebno želim da istaknem da će u Gradskoj opštini Lazarevac i svim njenim institucijama i organima, uvek imati postojanog partnera i sagovornika u rešavanju svih pitanja kako bismo svi zajednički doprineli napretku naše opštine