AKTUELNO

Verica Bradić i večeras je sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama birala najvažniju objavu nedelje na društvenim mrežama.

Foto: TV Pink Printscreen

Gosti "Hit Tvita" bili su predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, predsednik Veritasa Savo Štrbac i reditelj Dragoslav Bokan.

Foto: TV Pink Printscreen

Bokan o smrti sina prvenca: Za mene je Velika subota tužan dan

Govoreći o obležavanju Uskrsa, Bokan je rekao da je za njega Velika subota tužan dan.

- Pre 28 godina moj sin prvenac je kao beba od tri dana umro u noći između Velikog petka i Velike subote. Daj dan su za mene uvek prilika da se podsetim svega vezano za njegovu smrt, i krštenja ali i sahrane na manastirskom groblju u Kovilju. Ako ništa drugo makar mogu da obilazim njegov grob. Nakon što vam umre dete više se ne plašite smrti - naveo je Bokan.

Predlog broj 1 - Strmoglavo u budućnost

Dačić je podsetio da je proces stabilizacije finansijskih prilika počeo promenom vlasti 2012.godine.

Stabilizovali smo finansije i stvorili uslove za privredni rast. Danas u vreme korone retke su zemlje koje imaju investicije - naveo je Dačić i ukazao da je smanjen nivo opšte zaduženosti naše zemlje.

Pored infrastruktire, tu su, napomenuo je Dačić, i fabrike, digitalizacija, ulaganje u zdravstveni sistem.

- Infrastruktura je veoma važna jer je vidljiva građanima i ona je sinonim za život u 21. veku - rekao je predsednik parlamenta i dodao da je istovremeno neohodno spojiti mesta u zemlji, ali i van njen u kojima žive Srbi.

Foto: TV Pink Printscreen

Dačić je rekao da Vučić na izgradnji ne istira da bi dobio glasove, već da bi ostavio trag u našoj istori i zato imamo saglasje u našim ciljevima.

- Zakon o metrou će biti usvojen do kraja maja, odnosno na dnevnom redu - rekao je Dačić.

Štrbac je rekao da nije stručnjak za privrednu, ali da mu je izuzetno drago da se grade putevi.

Predlog broj 2 - Bljesak

Štrbac je naveo da su u akciji Bljesak poginule 283 osobe, a mnogi smatraju da je bilo više žrtava.

Kako je dodao, među žrtvama je bilo i 56 žena, ali i dece mlađe od 14 godina.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prvi ešalon je išao i ubijao ljude, a drugi je išao iza njih i obavljao pokop - ukazao je Štrbac i naveo da se ovakve akcije u Hrvatskoj proslavljaju.

On je istakao da nema promene odnosa, niti empatije prema srpskim žrtvama.

Komentarišući incident u Borovu, Bokan je rekao da se ne treba čuditi stvarima koje se ponavljaju.

Kakva je razlika između njihovog vikanja i Milanovićeve izjave na račun Jasenovca i srpskih žrtava. Bljesak je samo jedna karika u lancu srpskog stradanja. Ovo će se ponaljati dok se nešto suštinski ne promeni. Takve događaja ne treba posmatrati van konteksta - rekao je Štrbac.

Bokan je rekao da su oni zločini koji nisu kažnjeni, zapravo nagrađeni, te da nije došlo do deustašizacije.

Dačić je ocenio da izjave hrvastkih političara ne pomažu uspostavljanju boljih odnosa.

- Mogli bi da nađemo zajednički jezik kada bi sa druge strane bilo malo razumevanja. Bljesak ne možemo da posmatramo izdvojeno, to je bila proba za Oluju. Dok to bude stvar "naših i vaših" i ne sagleda se odgovornost za genocidnu politiku prema srpskom narodu teško ćemo moći da napredujemo u našim odnosima - rekao je Dačić.

Predlog broj 3 - Non-pejper

Dačić je naveo da se na taj način ispipavaju stavovi.

Šta je novitet u ovom non-pejperu? To je neka vrsta autonomije za Srbe na severu, ali to podrazumeva poštovanje teritorijalnog integriteta. To jeste loše, ali je bolje u odnosu na sve što smo imali do sada. Bolji je od Ahtisarijevog plana, ali nije na nivou naših zahteva - dodaje Dačić.

Prema njegovim rečima, ovo je ispipavanje pulsa i dobro je što su se tu pojavile dve stvari - autonomija severa, koja se do sada nije pominjala i prvi put neko u nekom, pa neka i nezvaničnom papiru govori o nekoj vrsti ujedinjenja Srbije i Repubile Srpske.

Dačić je istakao da Beograd neće menjati svoje principe i neće priznati Kosovo.

- Hoćemo kompromise, dajte neke predloge...Mi nismo ništa uradili da bi izazvali problem, nismo prekidali dijalog - dodao je on.

Dačić je istakao da je non-pejper pokazatelj da su se stvari promenile.

- 19 zemalja je povuklo priznanje nezvisnosti. Situacija je takva da nam ništa ne mogu ni nezvanični dokumenti ni pritisci - rekao je Dačić i ukazao da je popravljen međunarodni položaj Srbije.

Bokan je govoreći o non-pejperu ukazao da se govori o nečemu čemu se ne zna autor.

Foto: TV Pink Printscreen

- Lično mislim da ako iza tog dokumenta stoji žena, da je to Maja Kocijančić, lično ona to može da uradi. Lik Maje Kocijančić je vrlo zanimljiv, o njoj nema podataka, nema njene biografije nigde, vi znate da je sarađivala sa Mogerini, sa Varheljijem, ali nemate podatke o njenom datumu rođenja, koje škole je završila. Dakle vi imate neke nove forme politike, u kojima ovaj non-pejper naleže - rekao je Bokan.

Predlog broj 4 - Dijalog bez EU

Predsednik parlamenta je govoreći o dijalogu rekao da on ne odlučuje o tome da li će stranci da učestvuju ili ne.

Mi smo spremni da se taj dijalog nastavi. Evropski predstvanici imaju svoj plan, započeli su sastanke u okviru pripremne faze. Realno je da pre juna neće početi dijalog u pristustvu predstvanika EU - naveo je Dačić.

Kako je, ima i strana koje su spremne za direktan dijalog bez prisustva stranaca.

Dačić je rekao da je sastanak bio dobar i da nije bilo sukoba i nesuglasica, osim što svako ima svoje mišljenje o nekoj temi što je i suština dijaloga.

- Neophodno je negovati dijalog. Oko ključnih državnih pitanja ne treba da postoji razlika između vlasti i opozicije - rekao je Dačić i dodao su mnoge stranke protiv toga da se o unutrašnjim pitanjima razgovara u prisustvu stranaca.

Predlog broj 5 - 5. Braća po oružju

Bokan je istakao da Srbija i Srbi nikada nisu "zveckali oružjem" i uvek su učestvolali u odbrambenim ratovima

- Jedini put kada smo "zveckali oružjem" osim u Prvom balkanskom ratu, naš najslavniji rat, kada su se svi divili Srbima. Naša vojska je tada oslobodila naš narod od Turaka - rekao je Bokan.

Igor iz Negotina je glasao za predlog broj 1.

Nenad iz Kraljeva je glasao za predog broj 1.

Maja iz Petrovca na Mlavi je glasala za predlog broj 1.

Kako su glasali gosti u studiju?

Bokan je glasao za predlog broj 5, Štrbac za predlog broj 2, a Dačić je glasao za predlog broj 1.

Najviše glasova dobio je predlog broj 1.

Gledaoci su toku emisije mogli da glasaju za predloge na fejsbuk stranici Hit tvit i na tviter nalogu hit_tvit. Takođe, gledaoci su u toku emisije mogli da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

#Hit Tvit