AKTUELNO

Evropski parlament bi trebalo da usvoji Rezoluciju o Srbiji. U tekstu izvestioca Dejvida Mekalistera se navodi da je Srbija postigla napredak u oblasti ekonomije, saradnje u regionu i da je na pravom putu približavanja EU.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku za Televiziju Pink kaže da su izveštaj Mekalistera i Rezolucija o Srbiji izuzetno značajne jer daju nadu u novu dinamiku evropskih integracija Srbije.

- Očekujem da ćemo u toku sledeće nedelje otvoriti još dva poglavlja. To znači i novu dinamiku ovaranja poglavlja – ocenio je Đukanović ukazavši da je od ukupno 35 otvoreno osam poglavlja, a dva su privremeno zatvorena.

On je istakao da je Mekalisterov izveštaj u osnovi veoma pozitivan i da sadrži elemente koji ukazuju da je Srbija sprovela značajne reforme da se u region postavila kao kredibilan partner. Ima i zamerki, koje ne utiču na dinamiku otvaranja poglavlja.

Vladimir Putin u intervju Oliveru Stounu: Promenom predsednika SAD skoro ništa se ne menja!

- Kriterijumi se dižu od proširenja do proširenja. Oni koji su važili za 10 zemalja koje su ušle 2004. godine, već u slučaju Rumunije i Bugarske su podignuti na viši nivo. Mislim da će se u narednom period još dizati kriterijum, ali će odluka o proširenju EU dominantno geopolitička kada se proceni da treba integrisati zapadni Balkan kao celinu, uključujući Srbiju, a mislim da će sto dogoditi – rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, već 2014. godine je iz EU najavljeno da narednih pet godina neće biti proširenja.

- Od Srbije se očekuje i reforma pravosuđa, broba proitiv organizovanog kriminala i korupcije… Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom, mislim da neće biti formalan uslov za članstvo priznanje Kosova. Bojim se međutim, da će se Priština udaljiti od dijaloga sa Beogradom jer sa Ramušem Haradinajom ne možemo očekivati napredak ni u implementaciji dogovorenog – istakao je Đukanović.

#Dragan Đukanović

#EU

'