AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Prištini da Hrvatska podržava dijalog Beograda i Prištine i da se protivi bilo kakvoj promeni granica u istočnoj Evropi i najavio da će njegova zemlja na KiM formirati vojni kamp,radi, kako je rekao, veće bezbednosti.

-Podržavamo bilateralni dijalog između Kosova i Srbije i nadamo se da će rešenje biti pronađeno, rekao je Gordan Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za novinare s kosovskom ministarkom Donikom Grvalom, dodao da podržava i ukidanju viza EU za kosovske žitelje - prenosi Javni servis.

-Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti. Hrvatska je nedavno donela odluku o povećanju svog vojnog kontingenta u okviru mirovne NATO operacije na Kosovu - Kfor, a operacija Kfora ima poseban značaj za Hrvatsku, jer se nalazi u našem neposrednom susedstvu što može da ima posebne implikacije na stabilnost cele regije - naveo je Radman.  

Radman je dodao je da su "Hrvatska i Kosovo tradicionalno dve prijateljske zemlje koje imaju veoma dobre odnose", podsetio da je Hrvatska među prvima priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i najavio da će Hrvatska tzv. Kosovu donirati 10.000 vakcina protiv korona virusa.

Donika Grvala je rekla da je Hrvatska podržavala Kosovo i pre posle jednostrano proglašene nezavisnosti i da je podrška nastavljena u kasnijim fazama razvoja i da je sa Grlić Radmanom razgovarala o spoljnopolitičkim prioritetima tzv. Kosova i evroatlantskim integracijama i potrebi kontinuirane konsultacije sa hrvatskom državom Hrvatski ministar se kasnije u Prištini sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani a onda i s premijerom Aljbinom Kurtijem.

#Hrvatska

#provokacija