AKTUELNO

Predstavnik Srpske liste Igor Simić rekao je nakon najave iz Zagreba da će na KiM otvoriti vojni kamp, da je to direktna pretnja miru i da je tako doživljavaju svi Srbi na prostoru južne pokrajine.

Kako naglašava, čak 10 gradonačelnika opština sa srpskom većinom izrazilo je protivljenje militarizaciji prostora KiM i dolaska hrvatskih vojnih snaga, a posebno otvaranju vojnih baza.

Simić je dodao da bi to, ako se obistini, od 1999. godine do danas bila najdirektnija pretnja miru i kršenje Rezolucije 1244.

Rekao je da na KiM žive i oni koji su kroz Bljesak i Oluju bili primorani da napuste domove, i dobro se sećaju kako je srpski narod prošao.

- Hrvati ne mogu da prebole što je Srbija svaki dan sve jača i jača u ekonomskom, ali i vojnom smislu pa su smislili neke igre sa političkim predsavnicima Albanaca kako bi eto demonstirali neku snagu koja se kruni svaki dan - rekao je Simić.

Dodao je da se SL protivi dolasku 1.000 hrvatskih vojnika i njeni predstavnici su na tu temu već obavili konsultacije sa prdstavnicima međunarodne zajednice na KiM i skrenuli im pažnju da bi to bio gest koji ne doprinosi miru, stabilnosti i da je protivan srpskim insteresima.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da su Kosovo i Metohija najbolnije pitanje za Srbiju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svako ko želi da pritisne Beograd, Srbiju, predsednika Aleksandra Vučića, svako onaj kome ne odgovara jaka i uspešna Srbija pre svega pokušava da nas pritiska na temi KiM - ocenio je Petković za Pink.

Istoričar Saša Adamović kaže da kada se sve stavi u šri kontekst jasno je da je to samo jedna od provokacija, te da ih je bilo u prošlosti i da će ih, takođe, biti i u budućnosti.

Foto: TV Pink Printscreen

-Čak su i neki hrvatski analitičari primetili da je u poslednjih nekoliko godina Srbija povratila status vodeće države Zapadnog Balkana, da je sposobna da projektuje svoje nacionalne interese ne samo na teritoriji Srbije već i šire u regionu i to je neka vrsta alarma za sve one koji se zbog toga, iz nekog razloga, osećaju ugroženi - smatra Adamović.

Bivši oficir kontraobaštajne službe i potpukovnik u penziji Ljuban Karan rekao je da su Hrvati svojevremeno napravili studiju pritisaka na Srbe i pravu studiju kako izvršiti etničko čišćenje ali paralelno s atim kako izvršiti to da dođe do tihog egzodusa Srba iz Hrvatske.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni su to pretvotili u pravi kvazi naučni rad - rekao je on.

#Hrvatska

#Vojska

#vojni kamp