AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručuje da je interes Srbije jasan, a to je isključivo mir.

Selaković je za Pink rekao da Srbija ima interes i da Srbija i Republika Srpska ne dozvole da budu izolovane, već sastavni deo sveta, ali da ne treba da ne gajimo iluziju da postoji međunarodno pravo, koje je, kako kaže, sahranjeno.

- Moramo da shvatimo da Srbiji nije dozvoljeno ono što je dozvoljeno drugima i Srbiji se ne daje za prvo ono što se daje drugima- istakao je Selaković i dodao Srbija brani princip nepovredivosti granica.

Govoreći o idejama promena granica, Selaković je kazao da, ako neko "gajii ideje" o nepromenljivosti granica, to su Srbija i njeno rukovodstvo, ali da neki nisu spremni da cene argument međunarodnog prava.

Šef diplomatije je ocenio da se sada toliko priča o navodnom genocidu Srbije, jer se iz više centara ujedinjeno deluje prema Srbiji iz jednog razloga - a to je što im smeta privredni i svaki drugi razvoj Srbije koji, kaže, ne može ni sa čim da se poredi.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Selaković je podsetio da je Srbija dosta toga prećutala Hrvatskoj kada je pristupala EU, u skladu sa dogovorom da oni podrže ulazak Srbije u EU.

Sada imate tu vrstu licemerja da nam oni drže predavanja o pitanju nestalih lica. Mi imamo zajednički interes, nemojte nam prebacivati to. Nemojte nam držati pridike o logorima, vi koji niste raščistili stvari od pre 80 godina", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da gradi kulturu sećanja na zločine koji su se dogodili nad srpskim narodom.

Naši preci su mislili da su ti što su počinili zločine 1918. radili to zato što su morali, ali 23 godine kasnije to se ponovilo, jer o tome nisu govorili otvoreno. Naša obaveza prema našoj deci je da o tome govorimo", rekao je Selaković.

#Nikola Selaković