AKTUELNO

Navodna saznanja prištinskih medija da je Bajdenova administracija zatražila od bivšeg specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela da ih obavesti o Vašingtonskom sporazumu, jer žele da rade na njegovoj primeni, u Ambasadi SAD u Beogradu nisu želeli da komentarišu, ali su naglasili da će nastaviti da daju priorioritet elementima iz tog dokumenta.

Nastavićemo da dajemo prioritet elementima Vašingtonskog sporazuma, naveli su iz Ambasade SAD u Beogradu za Tanjug i istakli da ne komentarišu medijske spekulacije i skrenuli pažnju da je Ričard Grenel privatno lice i više ne predstavlja vladu SAD.

Iz ambasade naglašavaju da podržavaju proces koji vodi ka sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, u čijem središtu je, kako navode, međusobno priznanje, koji jača demokratske institucije i vodi napretku putem evrointegracija.

- Mnogi elementi Vašingtonskih obaveza idu u prilog tim ciljevima, posebno oni koji se tiču energetske diversifikacije, regionalne povezanosti, održanja moratorijuma na nova članstva u međunarodnim organizacijama i povlačenja odluka o priznavanju, kao i lociranja i identifikacije nestalih osoba - saopšteno je iz Ambasade.

Nastavicemo da dajemo prioritet tim elementima Vašingtonskih obaveza, dodaje se.

- Sjedinjene Države se slažu da je neka pitanja najbolje rešavati putem dijaloga predvodenog Evropskom Unijom i spremne su da na sve načine podrže taj proces - naveli su iz ambasade za Tanjug.

#Ričard Grenel

#Vašingtonski sporazum