AKTUELNO

Nemački magazin "Cuerts" (Zuerst) objavio je da postoji novi non-pejper u vezi sa KiM, koji predviđa da južna srpska pokrajina dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina.

- Pojavio se novi takozvani 'non-pejper'. Ponovo nisu poznati autori, a dokument, u koji je redakcija imala uvid, sadrži 16 tačaka, i predstavlja mali, diplomatski podvig, jer ne krši ni u jednoj tački Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 - ističe "Cuerst".

Taj non-nejper predlaže, kako se navodi, da svi građani KiM, a posebno se pominje 873.000 kosovskih Albanaca, treba da dobiju državljanstvo Republike Srbije. Takođe se predlaže da na KiM i u Srbiji u aprilu iduće godine budu održani zajednički izbori, i to na svim nivoima.

U non-pejperu se navodi da bi izabrani guverner Kosova trebalo da bude i zamenik predsednika Narodne skupštine Srbije, piše "Cuerst" koji se povezuje sa nemačkom desnicom. Uz to, na 99 godina, Beograd mora garantovati specijalni status za pokrajinu.

Promet roba između Kosova I Srbije ponovo bi trebalo da se podstakne, a obezbeđivanje spoljnih granica preuzeli bi službenici KiM i Srbije zajedno. Kako se tvrdi, ambasador Srbije pri UN, prema ovom non pejperu, trebalo bi da ima zamenika određenog od prištinskih vlasti.

Ovaj novi dokument, prema "Cuerstu", razlikuje se od ostalih predloga time što bi mogao stvarno oživeti debatu o budućnosti i među kosovskim Albancima. Novi non-pejper predviđa Kosovo kao pokrajinu u sastavu Srbije, ali, što je novo, dodaje magazin, predlog je da postoji neka vrsta partnerstva između Beograda i Prištine. Realizaciju ovakvog rešenja, smatra magazin, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine značio potiskivanje SAD sa Balkana.

#non-pejper