AKTUELNO

U poslednje vreme sve više na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni možemo čuti da se govori o tzv. nezvaničnim diplomatskim notama i nacrtima za diskusiju u vezi sa Kosovom, pa je tako nemački list „Cuerst“ objavio je da postoji novi „non pejper“, koji predviđa da južna srpska pokrajina dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina.

Naime, to nije neki novi predlog, jer je sličan Srpska liga predložila još 2015. godine, a u tom predlogu stoji da Vlade Srbije, uputi poziv predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, da Rusija pomogne u zaštiti teritorijalnog suvereniteta Srbije i ponuda da uzmu Kosovo i Metohiju na 99 godina. Razlika je u tome što kocept Srpske lige ne podrazumeva gubljenje suveriniteta.

Prema odredbama rezolucije 1244 Srbija ima pravo da pošalje na Kosovo i Metohiju oružane snage i to 1.000 pripadnika vojnih i policijskih snaga, sa zadatakom da štite narod i srpske svetinje. Na taj način bi bila ispoštovana rezolucija UN, odnosno međunarodno pravo.

- Dolazak Rusa na Kosovo i Metohiju imalo bi pre svega humanitarni karakter, jer su u ovom trenutku pre svega ugrožena osnovna prava Srba često im je ugroženo i pravo na život kao i srpske svetinje. Kako njihovu sigurnost i opstanak nisu uspeli da obezbede ni NATO ni EULEKS, logično je da Srbija zatraži pomoć od svetske sile koja to može da učini, Rusije - rekao je Aleksandar Đurđev, predsednika Srpske lige.

- Srpska liga je na vrlo sistematičan način objasnila koncept. Prvi korak za sprovođenje ovakvog predloga morao bi da bude poziv Vlade Srbije, predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, da Rusija pomogne u zaštiti teritorijalnog suvereniteta Srbije i ponudi da uzmu Kosovo i Metohiju na 99 godina. U skladu sa novom svetskom realnošću, očekivano je da predsednik Vladimir Putin prihvati poziv da pomogne Srbiji na isti način kako je prihvatio apel legalno izabranog sirijskog predsednika Bašara el-Asada za pomoć.

Prema rečima Đurđeva, sklapanjem sporazuma sa Rusijom o ustupanju Kosmeta na 99 godina omogućilo bi apsulutno uspostavljanje kontrole nad našom južnom pokrajinom.

#Aleksandar Đurđev

#Kosovo i Metohija

#srpska liga