AKTUELNO

Lideri Procesa Brdo-Brioni su, na samitu na Brdu kod Kranja, usvojili zajedničko saopštenje kojim potvrđuju svoju posvećenost proširenju EU.

- Nakon tročasovnih razgovora usvojena je deklaracija - objavio je slovenački predsednik Borut Pahor na svom nalogu na Tviteru.

Pahor je dodao i da će uskoro biti održana konferencija za novinare.

Sastanku povodom obeležavanja 10. godišnjice inicijative prisustvovali su lideri Srbije, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru proces Brdo - Brioni, Srbija prihvatila predložene zaključke.

On je kazao da je najvažnije da postoji konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.

- Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom - preneo je Vučić.

Kazao je da je bilo i mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, kaže, bilo je pitanje promene granica oko čega nije bilo saglasnosti.

#Brdo-Brioni