AKTUELNO

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni održan je danas na Brdu kod Kranja, nakon čega je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić imao još jedan sastanak u Briselu, sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Nakon tog sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa generalnim sekretarom Jensom Stoltembergom, dao je izjave za medije. Vučić je tom prilikom rekao kako je ovo bio važan razgovor za srpsku stranu, kao i da je zadovoljan sadržajem razgovora.

Foto: TV Pink Printscreen

Dragi Jens, dragi sekretaru, hvala Vam što ste nas ovde primili. Ovo je bio važan razgovor za srpsku stranu. Veoma sam zadovoljan sadržajem naših razgovora, dobili smo dosta uveravanja od sekretara o bezbednosnim pitanjima na Zapadnom Balkanu - rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

Vučić je rekao kako su razgovarali o svim različitim pitanjima koja su važna za ceo region i još jednom naglasio da je zadovoljan što Stoltenberg poštuje državnost i suverenitet Srbije.

Mislim da će to doneti više smirenosti, ne samo u ljudska srca na KiM, već u celom regionu. Razgovarali smo o svim različitim pitanjima koja su važna za ceo region i veoma sam zadovoljan izjavom Stoltenberga, koja poštuje državnost i suverenitet Srbije. Ne pominjem da je iko bio primoran da postupi drugačije. Mi se smatramo partnerima i obeležićemo petnaestogodišnjicu u novembru, partnerstva za mir, i ja sam pozvao Stoltenberga, i nadam se da će posetiti Srbiju u novembru, i to će biti potvrda naših dobrih odnosa, ali će i podstaći naše odnose ubuduće - kaže Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nastavku je izjavio kako je naša zemlja u potpunosti posvećena procesu dijaloga, kao i da se nada da ćemo imati snage da proces završimo na pozitivan način. Istakao je i kako je potrebno da sačuvamo mir i stabilnost.

Srbija je u potpunosti posvećena procesu dijaloga, i daćemo sve od sebe da dostignemo kompromisno rešenje. Znamo da je to proces pod okriljem EU, i nadamo se da ćemo imati snage da završimo proces na pozitivan način. Potrebno je da sačuvamo mir i stabilnost umesto da imamo nemir i nasilje - dodao je predsednik Vučić.
Srbija će ostati, i očuvati svoju neutralnost, ali to ne znači da nećemo da povećamo nivo naših zajedničkih aktivnosti. Siguran sam da možemo da uradimo više na različitim poljima i sferama - poručio je predsednik Srbije.
Ja sam zadovoljan što sam dobio odgovor od Jensa Stoltemberga, oni će imati 16. juna sastanak, a nadam se da će tada to biti potvrđeno, a to je jako važno za našu zemlju - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su tokom sastanka bila dva ili tri pitanja na kojima je insistirao, ali i zamolio za podršku. Ističe i da je dobio sjajna rešenja, kao i da Stoltenberg razume situaciju u Srbiji i poznaje naše probleme.

Sve što mogu da kažem jeste da su bila dva ili tri pitanja na kojima sam insistirao, i zamolio za podršku. Na pitanjima, temama i svemu, dobio sam sjajna rešenja i odgovore. On razume situaciju u Srbiji, on poznaje naše probleme, i kakva su pitanja u regionu. Zahvalan sam što razume našu poziciju - dodao je Vučić.