AKTUELNO

Bivši šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović pozitivno je ocenio to što je Srbija izbegla zamku i u Kranju sprečila nameru da se u deklaraciju uvede formulacija o granicama bez pominjana EU.

Očekivao sam da samit lidera zemalja Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja bude zahtevan.

- Teško je izdržati takve sastanke, videli ste kakva je retorila bila u regionu poslednjih meseci. To je bio jedan sinhronizovani udar na Srbiju za sve i svašta, po srpskom rukovodstvu...Očekivao sam da će to u direktnom kontaktu biti nešto drugačije. Prištinska i Sarajevska strana su žestoko krenule. Vljosa Osmani misli da je pokupila svi pamet...ljudi tako upadnu u zamku - rekao je Čović za Pink.

Izbegnuto je da se na mala vrata u toj deklaraciji uvede formulacija u smislu promene, odnono ne promene granica. Mislim da je naša strana pravovremeno odreagovala i to zaustavila, pre standardima UN da se ne mogu menjati granice kako kome padne na pamet, istakao je Čović.

Govoreći o reakcijama zvaničnika iz regiona na Samitu u Slovenij, pokazuje da su neki od njih "progutali žabu" - neki živu, neki kuvanu.

- Nisu to laki razgovori, ali sve se to mora - rekao je Čović.

Kako kaže, video je deklaraciju i jake su poruke prema EU koja zapadni Balkan drži kao nedonošče, ali je teško da će bilo šta od toga biti sprovedeno.

Foto: TV Pink Printscreen

- U EU postoji impotentonst, prepotentnost i neiskrenost u kompletnom pristupu zapadnom Balkanu. Da toga nema zapadni Balkan je mogao u paketu da uđe i onda se dosta problema relativizije. Kada smo mi u pitanju očigledno nema želje - rekao je Čović.

#Nebojša Čović