AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da Aljbin Kurti srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji vidi isključivo u kontekstu albanske istorije i albanizacije srpskog kulturnog blaga.

Petković kaže da je zahtev prištinskih zvaničnika da se srpska baština na Kosovu i Metohiji izuzme iz međunarodne zaštite najnovija agresivna kampanja Prištine.

Ističe da Aljbin Kurti i Priština "žele da predstave Kosovo kao oazu mira, a Prištinu kao nekoga ko treba da se stara i štiti srpsko kulturno blago".

"Reč je o jednom potpuno licemernom načinu delovanja Prištine i obmani međunarodne zajednice. Kada Kurti kaže da Priština ima želju i zna da sačuva srpske crkve, podsetio bih da je od 1999. godine do današnjeg dana preko 135 crkava i manastira spaljeno i uništeno", naglašava Petković.

Ističe da Aljbin Kurti nigde ne govori o poreklu i ko je vlasnik srpske kulturne baštine – crkava i manastira na Kosovu i Metohiji.

Ono što on govori je da crkve i manastire vidi isključivo u kontekstu albanske istorije i albanizacije našeg kulturnog blaga. To smo mogli da vidimo i kada je čestitao Vaskrs pravoslavnim vernicima, kada je rekao 's ljubavlju prema našoj državi i našem jeziku'. Svi bi mislili da je to u redu, a zapravo je citirao Teofana Nolija, koji je osnivač Albanske pravoslavne crkve", napominje Petković.

Kaže da se iz toga vidi da je pravi Kurtijev cilj ne da se zaštite srpske crkve i manastiri, nego "da se predstave kao albansko, odnosno takozvano kosovarsko kulturno nasleđe, jer im je potreban identitet bez kojeg ne mogu da zaokruže nezavisnost".

"Nisu u stanju da sprovedu sopstvene odluke"

Petković kaže da Priština nastoji da na sve načine oteža nastavak dijaloga, jer joj odgovara da ne razgovara.

"Videli smo više puta da su otkazivali sastanke u Briselu. Mi smo spremni da razgovaramo, jer je jasno da sva sporna vekovna pitanja možemo da rešavamo samo za pregovaračkim stolom, dijalogom i kompromisnim rešenjem", ističe Petković.

Kaže da Priština kada traži članstvo u Unesku i Interpolu urušava dijalog.

Kada Aljbin Kurti govori kako će da brani Visoke Dečane i Gračanicu, jasno je da je reč o licemerju jer oni nisu u sposobnosti da sprovedu sopstvene odluke, jer je pre dva dana prošlo pet godina kako je takozvani ustavni sud Kosova doneo odluku da se vrate 24 hektara zemljišta koje pripada manastiru Visoki Dečani i tu odluku ne sprovodi ni lokalni ni nazovi centrali katastar u Prištini jer moćnici to ne žele", ističe Petković.

Smatra da bi Visoki Dečani bili sravnjeni sa zemljom ako bi Kfor otišao sa Kosova i Metohije.

Petković podseća da će u ponedeljak građani u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji dobiti novčanu pomoć -–svi nezaposleni po 200 evra, a zaposleni, deca i penzioneri po 100 evra.

#Petar Petković