AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumeni Radev prisustvovali su ceremoniji otkrivanja spomenika slovenskim prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju u Dimitrovgradu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ceremonija je počela intoniranjem himni dveju zemalja.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Vučić je podsetio da su Radev i on na ovom mestu bili pre tri godine.

- Ovde smo bili pre tri godine, pogledajte šta smo uradili za te tri godine. Oko škole, auto-put, ulagaćemo u industrijsku zonu... Uz to što smo izgradili ovaj spomenik naučili smo i glagoljicu i ćirilicu, važno je da gledamo u budućnosti  da gradimo budućnost - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Kako je istakao Srbija Bugare doživljava kao bratski narod.

Istakako je da je budućnost zajednička i zamolio sve, posebno one koji žive u Dimitrovgradu da vode računa jedni o drugima bez obzira koje su nacionalnosti.

Vučić je najavio proširivanje industrijske zone u Dimitrovgradu i dodao da će za to tražiti podršku prijatelja iz Bugarske.

Za nas je najvažnije da vidimo kako i šta možemo da uradimo u buudćnosti. Zahvalan sam Radevu na posvećenosti razvijanju prijateljstva prema Srbiji. Što se mene tiče u Bugari će u Srbiji uvek imati prijatelja. Zahvalan sam Bugarima na podršci koju evropskom putu Srbije - rekao je Vučić.

On je dodao da je ponosan što jedna mala stvar u smislu materjalne vrednosti, a velika u smislu duhovne završena i na taj način je pokazano kako vidimo budućnost.

- Živelo prijateljstvo Srbije i Bugarske - poručio je Vučić.

Predsednik Bugarske je istakao da je "ovaj spomenik simbol bliskoti i važan duhovni znak za budućnost koji nam predstoji".

- Pre tri godine sam sa dragim kolegom i prijateljem Vučićem zajedno postavio temeljac i danas imamo lep spomenik koji je simbol duhovne bliskosti između dva naroda - rekao je Radev.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

#Spomenik