AKTUELNO

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da srpski manastiri i svetinje na KiM su ne samo srpska nego evropska i svetska baština i da u SAD ima mnogo verujućih ljudi koji pripadaju različitim denominacijama ali koji podržavaju princip da svetinje moraju biti zaštićene.

To što Priština hoće da se Visoki Dečani skinu sa liste zaštićenih manastira pokazuje, naglašava Đurić, da u Prištini ne postoji namera da se srpske svetinje zaštite, već žele i da promene identitet srpske kulturne baštine.

- Mislim da je veoma značajno to što smo mogli da čujemo poruke prethodnih nedelja iz Vašingtona da se presude vezane za zaštitu i vraćanje imovine manastira Visoki Dečani moraju poštovati – ocenio je Đurić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ono što je za nas u sekularnom životu ništa manje značajno, to je da je nova američa administracija preuzela obavezu koja se naziva ’obaveza iz Vašingtona’ koja se između ostalog odnosi na poštovanje i zaštitu Dečana i presuda vezanih za SPC - napomenuo je Đurić.

Govoreći o otvaranju Kancelarije DFC u Srbiji, Đurić je rekao da DFC nije u Beograd došao slučajno, već da ostvari određene američke interese, kao i da taj dolazak predstavlja i priznanje da je Beograd postao ekonomski i strateški razvojni centar regiona. Kada je reč o prisustvu KFOR-a na Kosovu i Metohiji, ambasador Srbije u SAD ocenjuje da je prisustvo KFOR-a od velikog značaja.

Đurić je rekao da je Srbija danas dobra vest u Americi i pohvalio je ministra spoljnih poslova Srbije Nikolu Selakovića što je od srpske diplomatije transformisao u modernu i funkcionalnu.

#Marko Đurić