AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju u Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu i Romskog obrazovnog fonda.

Vučić je, obraćajući se okupljenima, rekao da mu je drago što je tu, ali da najpre želi da istakne koliko je otvaranje jedne takve kancelarije u Beogradu veoma važno.

"Naučili smo da se borimo protiv drugih i protiv različitosti. Veoma sam srećan što danas možemo da se borimo za inkluziju Roma, različitost i da poštujemo sve ljude koji su različiti od onih koji predstavljaju većinu", rekao je Vučić.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug

Vučić je rekao da želi da dokaže da ti ljudi mogu da daju veliki doprinos i dodao da će se zaposliti 100 Roma u javnoj administraciji.

"Hvala svima koji su pomogli, želim vam uspeh. Ovo je još jedno divno mestu u Beogradu koji razumeju sadašnjost, a umeju da gledaju u budućnost", rekao je Vučić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da je počastvovan i polaskan što učestvuje u otvaranju ovakvog jednog Instituta, i dodaje da Nemačka podržava i veoma je posvećena podršci Romima i podizanju svesti položaja Roma u vreme korone.

"Tokom našeg predsedavanja stavili smo fokus i na diskriminaciju koju trpe Romi. Ova tema zahteva udružene napore da se borimo protiv predrasuda i stereotipa", rekao je Šib.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug

Kako kaže, drago mu je što će sve više događaja biti organizovano u njihovoj organizaciji.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici, rekao je da su ovo nova vrata za generacije koje dolaze.

"Romi su najveća manjina, ali su i najranjiviji. Diskriminacija je takođe rezulat socijalnih i ekonomskih prepreka. EU zagovara unutar nje, kao i u Srbiji, da se bolje integrišu Romi i po pitanju njihovog zbrinjavanja", rekao je Fabrici i dodao da je moto jedinstvo u različitosti.

Pohvalio je Vladu Srbije i otvoreno društvo jer su sve ovo omogućili.

Foto: TV Pink Printscreen/Tanjug

Predsednik Upravnog odbora Fondacije za otvoreno društvo Aleksandar Soroš zahvalio se predsedniku Vučiću, nemačkoj vladi, EU i svima koji podržavaju ERIAC već godinama unazad.

"Romski građani treba da očekuju više. Ovo je važan korak ka inkluziji Roma", rekao je Soroš.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug

U samom srcu Beograda i Srbije u ulici Majke Jevrosime 51. otvara se Evropski romski institut za umetnost i kulturu (ERIAC). Kompletan prostor je rekonstruisan, a danas je svečano otvaranje Instituta.

Vlada Srbije je velikodušno podržala ERIAC Srbija da dobije prostor u tako prestižnom delu Beograda, povećavajući vidljivost romske umetnosti i kulture.-

"Dobar je osećaj kad vidimo da se ponekad naš rad materijalizuje čak i bukvalno. Nakon sedišta u centru Berlina, Romi umetnici i kulturni radnici u Srbiji će dobiti prostor da pokažu punu snagu našeg talenta kao i borbe za bolji položaj. Ako se ponosite ovom našom institucijom, PODELITE ovo sa porodicom i prijateljima, neka i oni vide i neka se ponose", izjavio je Željko Jovanovic predsednik upravnog odbora ERIAC-a.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug

#Aleksandar Vučić