AKTUELNO

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đuruić rekao je da je sastanku sa pomoćnikom sekretara za trgovinu SAD Dejvidom De Falkom dogovoreno da šanse i mogućnosti za ulaganje u Srbiju uskoro budu predstavljene po svim saveznim državama SAD.

Đurić je, inače, sa predsednikom PKS Markom Čadežom održao juče onlajn sastanak sa De Falkom, na kojem se razgovaralo o daljem jačanju bilateralne ekonomske saradnje Srbije i SAD, kao i o obeležavanju 140 godina odnosa dve zemlje.Ambasador je rekao da otkako je na toj poziciji, u Vašingtonu razgovara sa brojnim državnicima, trudeći se da Srbija ima energičnu politiku u SAD.

"Dobro je što se ove godine obeležava 140. godina odnosa SAD i Srbije, kao i 15. godina saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja. Te jubileje koristimo da bi otvorili vrata za sastanak i razgovor", naveo je Đurić.

Kako je naveo, u Vašingtonu se za pažnju bori 196 ambasada, a globalni prioriteti američke politike su u jugoistočnoj Aziji, a odnose se na pitanje klimatskih promena, kao i obnove veza sa tradicionalnim saveznicima.

Ističe i da se u prioritetima Vašingtona kada je u pitanju visoka politika, Balkan skoro i ne spominje.

"Zato ne propuštam priliku da na svakom sastanku ukažem da je poslednji američki predsednik koji je bio u Srbiji je Dzimi Katrer 1980. godine", kaže Đurić.

Po pitanju zahteva kosovskih predstavnika da se manastiri na KiM skinu sa liste UNESKA, Đurić je rekao da Aljbin Kurti poslednjih nedelja pokazuje određenju dozu inata, čak i na zahteve državnog sekretara Entonija Blinkena, da se na konstruktivan način pristupi dijalogu.

Dodao je da je Priština, samo nekoliko dana od tog zahteva, odbila da se sastane sa predastavnicima Beograda u Briselu.

#Marko Đurić