AKTUELNO

Sraman čin hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da Branimiru Glavašu optuženom za najteže ratne zločine nad Srbima vrati sedam odlikovanja i čin general-majora uzburkao je javnost.

Od Zorana Milanovića je moguće očekivati sve, a ovo je jedna u nizu sramnih, skandaloznih, ali očekivanih odluka, kaže za Pink predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

- Na ovaj način Milanović je poslao jasnu poruku da je neprijatelj Srbije i srpskog naroda. Milanović dobro zna ko je Glavaš i da je reč o čoveku koji je bio gospodar života i smrti na širem području Osijeka. Glavaš je odgovoran za nestanke, hapšenja, brutalna mučenja i likvidacije više od sto srpskih civila u Osijeku – kaže Linta.

Slučaj Glavaš, kako je dodao, jedan je od mnogih primera da je hrvatsko pravosudje etnički motivisano i da u najvećoj meri donosi oslobadjajuće presude ili sramotno male kazne pripadnicima hrvatskih vojnih i paravojnih snaga za koje postoje čvrsti i mnogobrojni dokazi da su počinili svirepe i masovne zločine nad Srbima.

Foto: TV Pink Printscreen

Linta je pozvao naše Ministarstvo spoljnih noslova da uputi protesnu notu Hrvatskoj i da izrazi duboki protest i ogorčenje. Pozvao je i Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu i podigne optužnicu protiv odgovornih za hapšenja, mučenja i likvidacije srpskih civila u Osijeku.

Miloje Pršić, vojni istoričar, ocenjuje da “hrvatska politička scena ne odstupa ni za mrvicu od linije da stvore etnički čistu Hrvatsku”. Od polovine 19. veka do ekstremnog perioda (od 1941. do 1945 i od 1991. i 1995), stvarana je ozbiljna pretpostavka za ovakvo delovanje početkom 21. veka.

- Po logoci stvari, EU je morala da reaguje, ne samo na ovaj čin, već i na Bljesak i Oluju koji su prošli bez ijedne opomene. Imali smo na delu etničko čišćenje – kaže Pršić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetimo, Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu koja mu je 2010. godine oduzeo tadašnji predsednik Ivo Josipović.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama, a navodi se da je doneta 21. maja na predlog Državnog povereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na osnovu dve sudske odluke, koje predstavljaju preokret u slučajevima "Selotejp" i "Garaža", u kojima se Glavaš tereti za ratne zločine.

#Miloje Pršić

#Miodrag Linta

#Novo jutro