AKTUELNO

Stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen, što znači da Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

-Uprkos razvoju saradnje Prištine i Atine, stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen - saopštilo je grčko ministarstvo u odgovoru za prištinsku "Gazetu ekspres".

Grčko ministarstvo je izrazilo podršku dijalogu Prištine i Beograda, uz posredovanje Evropske unije, navodeći da Grčka, kao dugogodišnja članica EU i NATO, teži "konsolidaciji mira, demokratije i stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog razvoja i vladavine zakona u regionu zapadnog Balkana, kroz stvaranje dobrosusedskih odnosa i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava".

U tom kontekstu, Grčka je snazno podržavala evropsku perspektivu za sve partnere na zapadnom Balkanu, uključujući Prištinu, kao i pružala podršku dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU, rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke.

Predstojeća poseta grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa Prištini je, kako je saopšteno, povezana sa osnivanjem novih prištinskih institucija.

-Kao što znate, ministar Dendijas posetiće Kosovo početkom juna nakon formiranja nove vlade - navodi se u odgovoru ministarstva.

Zvanična Atina je saopštila i da podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo i da podržava Kosovo na evropskom putu. Navodi se i da je odnos Grčke prema Kosovu konstruktivan, pozivajući se na dosadašnju saradnju na polju ekonomskog razvoja i podršku Kosovu u različitim oblastima.

-Grčka sledi konstruktivan pristup Prištine koja je od 2019. godine zemlja domaćin 'Kosovske kancelarije za trgovinu i ekonomska pitanja u Atini' i sarađuje s Kosovom na povećanju saradnje u različitim oblastima - poručuju iz tog ministarstva, dodajući da je u cilju daljeg unapređenja bilateralne saradnje ova kancelarija preimenovana u "Kancelariju za interese Kosova u Atini".

#Grčka

#nepriznavanje