AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništvom Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Sastanak je počeo oko 11.00 sati u zgradi Generalnog sekretarijata.Sastanku prisustvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković i Aleksandar Vulin.Rukovodstvo Srpske je ranije zatražilo hitan sastanak sa predsednikom Srbije radi konsultacija o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

Posle sastanka planirane su izjave za medije.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u utorak da očekuje da će sastanak sa predsednikom Srbije biti konstruktivan i da će RS imati podršku Beograda da se bori za pravdu, pravednost i bolji život.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da "zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10", Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika.

Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da "traže postavljanje visokog predstavnika".

Nemački diplomata Kristijan Šmit imenovan je 27.maja za novog visokog predstavnika, koji bi dužnost trebalo da preuzme 1. avgusta.Dosadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je podneo ostavku, koju je prihvatio Upravni odbor PIC-a.Šmit je jedini kandidat i do sada su sve zemlje, osim Rusije dale podršku za njegov dolazak na čelo OHR-a.

#Aleksandar Vučić

#Milorad Dodik

#RS

#Željka Cvijanović