AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvuje 24. međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu gde je održao više sastanaka, a danas je prisustvovao i plenarnoj sednici na kojoj je govorio predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Prisustvujući govoru predsednika Putina, koji je pohvalio reakciju svoje zemlje na pandemiju izazvanu virusom kovid-19, smelo mogu da napravim paralelu i da kažem da smo i mi u Srbiji bili na visini zadatka, koji nam je ova pošast nametnula i da smo, prvenstveno zahvaljujući predsedniku Vučiću, a potom i odgovornosti građana, uspeli maksimalno da očuvamo zdravlje ljudi i ekonomiju - istakao je Vučević, saopšteno je iz gradske uprave Novog Sada.

On je ocenio da smo u regionu konstantno prednjačili na polju imunizacije stanovništva, a to je bilo moguće zahvaljujući nabavkama vakcina iz više izvora, čime nam je omogućena normalizacija života i privrednih aktivnosti.

- Jedan od pokazatelja da se svet sve efikasnije bori protiv pandemije, jeste i održavanje ovog Foruma, koji nije organizovan onlajn. Želim da tako i ostane, da se sve više pristupa normalizaciji aktivnosti, kako na lokalnom nivou, tako i na polju međunarodnih aktivnosti - rekao je Vučević.

On je naveo da sa Foruma nosi poruku da je danas više nego ikad potrebno krenuti u intenzivan oporavak ekonomije i privrede i jačati sve vidove saradnje.

Vučević koji je na Forumu obišao i štand Nižnjeg Novgoroda, grada pobratima Novog Sada, kao i izlagački prostor ruske kompanije Gasprom njeft čije je sedište poslovanja u Srbiji upravo u Novom Sadu.

Vučević je ocenio i da se Srbija uspinje u istorijskoj vertikali dobrih odnosa sa Rusijom, a kao primer za to izdvojio odličan prijem i atmosferu u kojima su se sve delegacije iz Srbije nalazile tokom boravka u Sankt Peterburgu.

On je rekao da je imao i vrlo korisne radne sastanke čiji će se efekti videti u budućnosti, kao i da je Forum doprineo da se nova znanja donesu u Srbiju, a nova poznanstva pretvore u plodotvorne buduće aktivnosti u Novom Sadu.

Na marginama Foruma, Vučević se sastao sa šefom Odeljenja za ekonomsku saradnju sa inostranstvom i međunarodne odnose Grada Moskve Sergejem Čerjominom.

- Informisao sam ga da je Srbija prešla prag od 50% vakcinisanih, i da je u želji da pomogne napredak regiona, omogućila besplatnu vakcinaciju za državljane Bosne i Hercegovine.

Takođe, dotakli smo se i izazova zbog strašnih pritisaka koje naša zemlja trpi oko Kosova i Metohije, kao i napora predsednika Vučića da sačuva stabilnost, ekonomsku snagu i integritet države. Dobili smo uveravanja da će Rusija uvek biti iza Srbije po ovom pitanju, posebno ceneći to što je naša zemlja jedina u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji - naglasio je gradonačelnik.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu okuplja šefove država, političke lidere, premijere, ministre, guvernere, direktore vodećih ruskih i internacionalnih kompanija, kao i nauticajnije svetske medijske kuće.

Cilj ovogodišnjeg skupa jeste podrška dijalogu usmerenom na jačanje odnosa između država, poslovnih krugova i kompanija, kao i razmatranje izazova sa kojima se suočava svetska privreda u vreme aktuelne pandemije.

#Miloš Vučevič