AKTUELNO

Istoričar Dejan Ristić i diplomata Zoran Milivojević ističu da Albanci na sve načine pokušavaju da promene intenzitet kulturno - istorijskog nasleđa na KiM.

Povodom ataka na kulturno istorijsko nasleđe Srbije na Kosovu, Ristić napominje da su Albanci rešeni da promene intenzitet istog, kao i to, da će tek krenuti još agresivnije i intenzivnije u toj nameri.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imajući u vidu naše iskustvo iz prethodnih 20 godina, možemo očekivati intenziviranje anticivilizacijskih napora privremenih vlasti u prištini. Krenuli su agresivno i intenzivno sa pokušajima da se promeni intenzitet našeg kulturno - istorijskog nasleđa. Oni su krenuli 2004, i mislili su da će imati podršku zapada za to, međutim te scene koje su otišle u svet, uništavanje moštiju, predmeta, izazvale su revolt, jer je sve to bilo anticivilizacijski - rekao je Ristić.

Ristić dodaje da ukoliko Srbija izgubi identitet na KiM, ostajemo takozvana amorfna masa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kulturno nasleđe je identitetsko, jer ukoliko mi potremo identitet, ostajemo amorfna masa. Sve je intenzivnije, i toga se treba plašiti. Oni ga više neće uništavati. Ove godine se navršava 700 godina od podizanja Gračanice. Do pre par godina njima je Gračanica i fizički smetala, ali sada više ne. Ne smeta im termin manastir i ostalo, njima smeta taj identitet koji se naziva "srpski" - objansio je Ristić.

Milivojević ističe dva važna aspekta. Jedan je, kako kaže identitet i koreni, a drugi je potreba državnosti Kosova.

- Ovde ima dva važna aspekta. Jedno je identitet i koreni, i potvrda da je srpski narod autohton, a drugi je potreba potvrde državnosti Kosova. Sada se pokušava, ceo smisao angažmana Kurtijeve vlade, da je Kosovo vlasnik tih svetinja, kao što u Turskoj ima hrišćanskih svetinja, koje su zaštićene, ali je Turska "vlasnik" toga. To je jako opasno, jer se radi i o statusu srpske Pravoslavne crkve - rekao je Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

On dodaje, da ukoliko bi se Kosovo priznalo kao država, srpski narod, kao i crkva bi bili dovedeni u pitanje.

- Ja ne mislim da su se toga oni setili, to je neki paket aranžman koji ide u prilog teze da Kosovo treba da se prizna. Ako bi se potvrdila kosovska državnost, doveo bi se u pitanje i srpski narod i crkva. U poslednje vreme, srpska crkva je potvrdila značaj, i zato je važno, ne samo negirati državnost Kosova, nego i to da ne uđe UNESC - o. Očigledno je da neko hoće to ponovo da aktivizira - komentarisao je Milivojević.