AKTUELNO

Novinarka Ljiljana Smajlović izjavila je danas da ima utisak da će Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrditi prvostepenu presudu bivšem komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i da će mu biti izrečena kazna doživotnog zatvora.

Ona je rekla da nije uopšte slučajno to što se dva važna događaja - presuda Ratku Mladiću i sednica Saveta bezbednosti UN o Hagu odvijaju u istom danu.

"Sud u Hagu je sud UN, odnosno Savet bezbednosti ga je formirao. Dakle, ovo je način da se napravi maksimalni efekat. Da u jednom danu bude i ta, možda i na neki način i najvažnije presuda, zato što je Srebrenica najvažniji slučaj koji je rešavan u Hagu", rekla je Smajlovićeva.

Kako je rekla, ovo je težak dan za Srbiju, ali i dan kada treba da se izrazi pijetet žrtvama Srebrenice, kada treba da se saoseća s bolom njihovih porodica i kada o tome mora da se misli i da se poštuje bol tih porodica koje su izgubile toliko ljudi.

"Za mene je Ratko Mladić neko ko jeste počinio ratni zločin. Ja njega smatram ratnim zločincem. Nisam primetila da bilo ko ozbiljan tvrdi, govorim sada o pravnim i zapadnim ekspertima, da će se promeniti presuda u onom delu koji Bošnjaci i vlast u Sarajevu i tužilac Serž Bramerc najviše žele, a to je da se kaže da nije bio samo genocid u Srebrenici, već da je bio i u još šest opština", rekla je Smajlović.

Autor:

#Ljiljana Smajlović