AKTUELNO

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je presudu Ratku Mladiću. Odbijene sve žalbe Ratka Mladića. Odbijena je žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH.

16.20 - General Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju!

Mladiću je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u novembru 2017. izrekao kaznu doživotnog zatvora, proglasivši ga krivim za najteže ratne zločine tokom ratnih sukoba u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici.

Mladić je osuđen po 10 tačaka optužnice:

- po tački 2 za genocid u Srebrenici,

- po tački 3 za zločin protiv čovečnosti,

- po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,

- po tački 7 zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva,

- po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja,

- po tački 10 osuđen je zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratvoanja i

- po tački 11 zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Veće ICTY je odbacilo optužbe da je Mladić odgovoran i za genocid počinjen u još pet opština u BiH 1992. godine.

Foto: Tanjug AP/Peter Dejong

Glavni tužilac Serž Bramerc ocenio je uoči današnjeg izricanja pravosnažne presude Mladiću kako očekuje da će mu biti potvrđena kazna doživotnog zatvora.

Današnjom presudom Mladiću ICTY i MICT, kao njegov pravni naslednik, zatvaraju svoj poslednji slučaj koji je direktno povezan s ratom u Bosni i Hercegovini.

16:03 - Odbijena žalba Mladića u vezi sa UZP-om

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagudanas je odbilo navode žalbe Ratka Mladića na prbvostepenu presudu koji se tiču dokaza u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom, njegovom namerom da se on izvrši i drugim zaključcima prvostepene presude kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednica petočlanog Žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu sudija Prisca Matimba Niambe, rekla je da je ovaj stav veće zauzelo uz njeno suprotno mišljenje kao i od zaključka veća u vezi sa "terorisenjem" Sarajeva.

U sudnici je i Mladić lično, kao i pravna savetica odbrane Luisa Peta Bagot , dok njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

Članovi veća koji su učesvovali u presuđivanju Mladiću su sudije: Aminata Lois Runeni Nžgums, Sejmur Panton, Elizabet Ibanda-Nahamia i Mustafa El Bsaj.

Foto: TV Pink Printscreen

15.45 - Nastavljeno izricanje presude - Mladić izjavio da je sposoban da prati suđenjePrenos izricanja presude Mladiću je nastavljen.

General Mladić izjavio da je sposoban da prati izricanje presude!

15.40 - Tehnički problemi odložli početak izricanja presude Mladiću

Na samom početku ročišta za izricanje drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, došlo je do tehničkih problema u sudnici u vezi sa ozvučnjem.

15.00 - Počelo je izricanje presude

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu počelo je izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću.

Novi incident ispred Suda, verbalno napadnut Srbin

U Hagu se danas desio incident u kojem je verbalno napadnut Dragan Todorović, Srbin koji živi u ovom gradu i koji je došao da pruži podršku generalu Ratku Mladiću.

Todorovića su verbalno su ga napali članovi Udruženja Stebrenica i vođa "Antidejton pokreta" Nihad Alečković.

Ko su članovi sudskog veća

Većem koje će danas izreći pravosnažnu presudu generalu Mladiću predsedava sudija Priska Matimba Nijambe iz Zambije. Članovi veća su sudije Mustafa El Baž iz Alžira, Aminata Engum iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija iz Ugande i Sejmor Penton sa Jamajke.

13.10 - Incident ispred Haškog tribunala.

Predstavnici muslimanskih udruženja iz FBiH okupili su se danas ispred zgrade Mehanizma za krivične sudove u Hagu, pred izricanje drugostepene presude nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

Okupilo se oko desetak članova muslimanskih udruženja, koji su istakli ratne zastave terorističke tzv. Armije BiH na ogradi oko improvizovanog pres centra.

11.50 - Mladić se oseća dobro

General Ratko Mladić se oseća dobro i spreman je da se pojavi pred Žalbenim većem u Hagu, potvrdio je danas njegov sin Darko.

11.13 - SVETSKI MEDIJI O MLADIĆU: Podsećaju da nema prava na novu žalbu, a oslobađanje je neizvesno. Svetski mediji bave se danas izricanjem drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koje je najavljeno za popodne, navodeći da će sud u Hagu potvrditi ili poništiti raniju presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor. Britanska agencija Rojters ocenjuje da će se sa izricanjem presude "staviti tačka" na poslednje suđenje za "genocid na teritoriji BiH pred sudom Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju". Sudije će u 15 časova poceti sa čitanjem presude.

Foto: Printscreen

"U ime RS obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano BIA i služba za otkrivanje ratnih zločina", izjavio je Boris Tadić, nekadašnji predsednik Srbije.

Ratko Mladić optužen je pre potisivanja Dejtonskog sporazuma i to za: genocid, zločine protiv čovečnosti u BiH, protiv civilnog stanovništva kao i za držanje pripadnika mirovnih snaga.

Druga optužnica stiže krajem 1995. godine, a tereti ga za genocid i zločine na području Srebrenice. U leto iduće godine, Pretresno veće MKSJ izdalo je nalog za hapšenje ratnog komandanta Vojske Republike Srpske.

Usledile su godine potrage i lažnih informacija o njegovom kretanju. Istinitu vest o hapšenju Mladića, Zapad i region dočekali su aplauzom, deo građana Srbije negodovanjem. "Ima u nekoliko gradova okupljanja građana, zasad se to drži pod kontrolom. U Beogradu i Novom Sadu, i još nekim gradovima. Najavljena su neka okupljanja u narednim danima", rekao je Ivica Dačić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova.

HRONOLOGIJA SUĐENJA

533 sudska dana 169 svedoka optužbe 208 svedoka odbrane 31.maja 2011. isporučen je Hagu - mesec dana kasnije NEGIRAO je krivicu 16.12.2012. POČETAK SUĐENJA decembar 2016. završne reči 2014. Tribunal odbio zahtev da Mladić bude oslobođen krivice 22.novembar 2017. Prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Narednih pet dana delilo je Ratka Mladića od izručenja Hagu. Prvo pojavljivanje u sudnici – kratko salutiranje, odbijanje da sasluša optužnicu, a potom molba da zbog zdravstevnog stanja veće bude strpljivo s njim.

"Ja sam general Ratko Mladić. Ja sam se rodio na čisti ponedeljak 1943. godine", istakao je general Ratko Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske.

Foto: Tanjug AP/Peter Dejong

U maju 2012. počelo je suđenje generalu Mladiću, a zahtev odbrane da se oslobodi krivice i pusti na slobodu je odbijen. Tokom četiri godine suđenja saslušano je gotovo 600 svedoka i izneto 10.000 dokaznih predmeta. Prvostepena presuda doneta je u novembru 2017, a Mladić udaljen iz sudnice zbog komentarisanja postupka. "Sve je ovo čista laž", izjavio je tada Mladić. Presuda je izrečena posle duže pauze tokom koje je Mladiću pozlilo.

"Sudsko veće osuđuje Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora", pročitao je sudija Alfons Ori.

Biografija

Ratko Mladić poslednju deceniju je u Hagu. Uoči odlaska u pritvor imao je četiri želje – jagode, televizor, neku Tolstojevu knjigu i da poseti ćerkin grob. Rođen je 1943. godine u selu Božanovići kod Kalinovika, u Bosni i Hercegovini. Vojnu akademiju završio je u Beogradu, a službovao je u Makedoniji i Prištini. Komandu u Kninu preuzima 1991, godinu kasnije u Sarajevu. Bio je i komandant Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996. godine.

Autor:

#Ratko Mladić