AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je današnja presuda Ratku Mladiću na doživotni zatvor dodatno produbila nepoverenje izmedju srpskog i bošnjačkog naroda jer je, izmedju ostalog, potvdjena "bezočna i apsurdna laž" da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima.

"Srpski narod nikad neće prihvatiti političku i lažnu presudu Suda u Hagu prema kojoj je general Mladić ratni zločinac", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je tražio od Vlade Srbije da se osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije, koji bio imao zadatak da se bori za istinu u medjunarodnoj zajednici i da prikupi činjenice koje bi bile osnov da se preispitaju haške presude, prema kojima su Srbi odgovorni za gotovo sve ratne zločine.

"Haški tribunal koji je zatvoren krajem 2017. godine, imao je zadatak da nizom lažnih presuda protiv srpskih političkih i vojnih lidera potvrdi mit o Srbima kao jedinim krivicima za ratove i ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Taj zadatak sada realizuje Medjunarodni mehanizam za krivične sporove koji je nasledio Haški tribunal", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je dodao da je jasno da Haški tribunal nije donosio presude za ratne zločine na osnovu konkretnih dokaza - već isključivo prema nacionalnoj pripadnosti optuženih lica.

"To najbolje potvrdjuje činjenica da je Haški tribunal oslobodio Antu Gotovinu, Nasera Orića i Ramuša Haradinaja a protiv mnogih hrvatskih, muslimanskih i albanskih vojnih i političkih vodja koji su odgovorni za zločine nad Srbima nije ni podigao optužnice", kazao je Linta.

Prema njegovim rečima, Mladić je stao na čelo vojske koja se "časno i junački borila da odbrani Republiku Srpsku i svoj narod od neprijatelja" čiji je cilj bio masovno ubijanje i proterivanje Srba sa svojih vekovnih područja.

"Srbi se osećaju ogorčeno jer je Sud u Hagu proglasio srpske žrtve manje vrijednim. Tragična je činjenica da ubijena srpska djeca, žene, starci i ratni zarobljenici nisu bili dovoljan dokaz da Haški tribunal osudi bošnjačke, hrvatske i albanske ratne zločince", rekao je Linta.

#Miodrag Linta