AKTUELNO

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju kaže da je nakon drugostepene presude Ratku Mladiću sasvim jasno da Haški tribunal osnovan sa zadatklom da dovede do pomirenja nije ispunio tu funkciju, već je doveo do novih podela.

- Ništa nije slučajno. Ovo je pažljivo isplanirano i sinhronizovan datum, presuda istog dana i sednica SB UN. Nije slučajno sve to povezano. Poruke koje su poslate nisu baš zgodne. Imamo razloga za zabrinutost, ali bez panike - rekao je Čović.

Sada je sasvim jasno da Haški tribunal koji je osnovan sa zadatklom da dovede do pomirenja i da svi odgovaraju za zločine nije ispunio tu funkciju. Ovo nije dovelo do pomirenja, nego do novih podela, istakao je Čović.

- Kada pogledate odnos presuda po narodima, mi smo dobili 1138 godina +sedam doživotnih, Hrvatsi su na 249, Bošnjaci na 42 godine, a Albanci na 13 godina. A kada pogledate broj žrtava to se ne uklapa. Srpske žrtve su žrtve drugog reda - napomenuo je on.

Čović je ukazao na selektivan pristup Haškog tribunala i podvukao da to nije sitem pravde i prava, već mehanizam politike, zasnovan na sili i na moći.

#Nebojša Čović