AKTUELNO

Nadležni proveravaju navode da je privedeni predsednik opštine Palilula dopuštao investitorima da nelegalno zidaju na toj opštini, a da su mu oni, u zamenu, davali nekretnine na dobrim lokacijama.

U sklopu istrage protiv Aleksandra Jovičića nadležni proveravaju informacije da je predsednik opštine Palilula omogućavao investitorima da nelegalno grade na ovoj opštini u kompenzaciju za stanove, saznaje Kurir. Prema prvim informacijama, Jovičić je na ovaj način došao do više stanova, čija se ukupna vrednost procenjuje na čak tri miliona evra.

- Jovičić je dugo bio pod istragom pre hapšenja, ali se ona stalno širi i grana. Proveravaju se informacije da je Jovičić od investitora, koji su nelegalno zidali na opštini Palilula, uzimao ne samo novac već i nekretnine. U pitanju je više stanova, ukupne vrednosti, prema nekoj gruboj računici, oko tri miliona evra - kaže izvor Kurira i dodaje:

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Pod nadležnošću opštine Palilula su i neke od ulica u ekstra zoni, praktično u centru grada, gde je kvadrat novogradnje oko 2.500 evra.

Međutim, prema rečima našeg izvora, sporni stanovi nisu prevedeni na fizička lica, već se i dalje vode na firme koje su te zgrade gradile.

Imovina pod lupom!

l Direktor policije Vladimir Rebić nedavno je poručio da se utvrđuje poreklo 350.000 evra pronađenih kod Jovičića i da će sva nelegalno stečena imovina biti oduzeta. To znači da je pod lupom nadležnih i Jovičićeva porodična kuća u Borči, a nadležni, kako je pisao Kurir, proveravaju i navode da predsednik opštine Palilula u svom vlasništvu ima i sportsku letelicu. On je pre nekoliko godina obuku za pilota platio oko 8.000 evra. Kako sa platom od 100.000 dinara nikako nije mogao da finansira ovako skup hobi, na pitanja novinara kojim novcem je plaćao časove, Jovičić je kazao da deo plaća na rate, a da će deo obuke pokriti pomoću kredita.

- Stanovi još nisu uknjiženi na fizička lica, i dalje se kao vlasnici vode firme koje su ih gradile, pa treba vremena da se svemu tome uđe u trag. Kad bi se sprovela kontrola svih investitora na toj opštini, ko je gradio nelegalno i koliko je stanova u svakoj zgradi prodato, a šta je sa ostatkom, mogao bi da se utvrdi i ovaj segment - ističe izvor Kurira.

Jovičić, prema javno dostupnoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, nema prijavljenu nijednu nekretninu. To, naravno, ne znači da političar zaista i nema kuće i stanove.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kod Jovičića je, u danu kada je uhapšen, u kući pronađeno 350.000 evra, a čije poreklo se utvrđuje. Predsednik opštine Palilula se vadio pred nadležnima da je to novac koji je dobio za svadbu (venčao se 2014) i deo ušteđevine. Pored Jovičića, uhapšeno je još sedam osoba.

Određen mu je pritvor od 30 dana, a osumnjičen je da je uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove u opštini, koje je dalje uticalo na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole. Od investitora tih objekata je protivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.

Pored kuće i opštinskih prostorija, policija je pretresla i firmu Jovičićeve supruge Marijane „Diva furniture doo“, a koja se bavi uređenjem enterijera, kao i stan u kome živi njena majka. Jedan od pravaca istrage je i da li je Jovičić ucenjivao investitore da koriste usluge firme njegove supruge.