AKTUELNO

Američki lider Džo Bajden i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastali su se u Ženevi, u vili La Granž, gde će održati samit, prvi otkako su obojica na predsedničkim funkcijama.

U pregovorima Putina i Bajdena objavljena je pauza pred početak susreta u širem formatu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Pregovori u uskom sastavu su završeni“, rekao je on i dodao da su trajali skoro dva puna sata.

Zašto nema zajedničke konferencije?

Bivši ambasador SAD u Rusiji Majkl Mekfol izjavio je da američki predsednik Bajden ne želi da održi zajedničku konferenciju za novinare sa ruskim liderom jer je prošla, na kojoj je učestvovao Donald Tramp, bila užasna iz ugla „interesa Vašingtona“.

On, međutim, nije precizirao o čemu je konkretno reč.

Istovremeno, Mekfol je pohvalio ruske novinare rekavši da je razgovarao sa nekoliko njih, te ga je to podsetilo na vreme dok je bio ambasador u Rusiji da u toj zemlji „još uvek postoje kvalifikovani novinari koji pokušavaju da urade svoj posao i u najtežim uslovima“.

Sve počelo šalom

Samit dvojice lidera, u medijima već prozvan "istorijskim" počeo je lagano, šalom koju je Putin razmenio sa Bajdenom.

U trenutku kada su službenici zaduženi za bezbednost zatražili od novinara i snimatelja da napuste prostoriju, Putin je sa osmehom rekao nešto američkom kolegi i obojica su se nasmejali, prenose RIA Novosti.

Putin je zahvalio Bajdenu na inicijativi da se sastanu, na šta je američki predsednik odgovorio: "Uvek je bolje sastati se lice u lice".

Rekao je i da računa da će sa Putinom razgovarati o pitanjima iz sfera potencijalne saradnje, ali i nesuglasicama.

Prema njegovima rečima, američka strana pokušava da razjasni odnose sa Rusijom, gde postoje pitanja od obostranog interesa.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je pred početak samita da u odnosima dve zemlje ima mnogo pitanja.

Kako je ranije objasnio savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov pregovori će se sastojati iz tri dela.

"Prvo će se održati razgovor u uskom formatu, zatim pregovori u proširenom sastavu koji će imati nastavak: uski formati, prošireni sastav, zatim kratka pauza nakon čega će se pregovori nastaviti. Nakon toga strane će organizovati pres-konferenciju, svaka za svog predsednika, i na tom će se samit završiti“, rekao je Ušakov.

"Na sastanku sa američkim predsednikom Bajdenom, ruski predsednik Vladimir Putin istaći će crvene linije koje se ne mogu preći", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsednik Putin to čini vrlo jasno", rekao je portparol Kremlja.

"Siguran sam da će on u razgovoru sa gospodinom Bajdenom ponoviti ove crvene linije", naglasio je Peskov.

Očekuje se da će samit trajati oko pet sati posle čega će se oba predsednika obratiti medijima, ali na zasebnim konferencijama.

#Džo Bajden

#Vladimir Putin