AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kritikovao je danas saopstenje Stranke slobode i pravde o visokoj ceni PCR testova, ocenivši da je naprasno proradila "tajkunska briga" za građane.

"Kad u nekoj zemlji tajkuni počnu da se brinu za narod i obične građane, da analiziraju kako će obični građani da putuju, ili da letuju, to je obično znak da ta država ide u dobrom pravcu, da je narodu i građanima iz dana u dan sve bolje, a da se tajkunima koji su uz pomoć državne funkcije stekli milijarde, drma tlo pod nogama. Tako je danas i u Srbiji", konstatuje Lončar u saopštenju koje je dostavio medijima.

Ministar se pita da li je "po sredi briga o načinu ulaska u neke egzotične zemlje, poput Mauricijusa, ili je u pitanju nezadovoljstvo sopstvenom nebitnošću na političkom nebu Srbije", te ocenjuje da se danas kad je u našoj zemlji virus korona stavljen pod kontrolun lider S SP naprasno setio PCR testiranja i zapitao javno kako to da se toliko često testiraju građani Srbije.

"Srećom građani Srbije znaju da prepoznaju tajkunsku brigu i pridaju joj adekvatnu, u promilima izraženu, pažnju i podršku. Jer građani Srbije dobro pamte nabavke vakcina ili nabavke sanitetskih vozila, preko 5 posrednika, po preplaćenim cenama u koje su se tajkunovi saborci ugrađivali po čuvenih sedam odsto baš u vreme dok je Đilas radio marljivo na sopstvenom bogaćenju i zgrtanju miliona", kaže Lončar.

Pominje i nabavku aparata "isključivo za slikanje", neadekvatno opremljene kliničke centre i manjak bolnica..., ali, kako kaže, "tajkun Đilas je i tada brinuo o putovanju naših građana, pa je tako vlast koju je predvodio građane slala u Tursku, na lečenje, po basnoslovnim cenama, umesto da je za samo deo novca koji je tajkun zgrnuo dok je vladao, namenila nabavci aparata poput Gama noža ili X noža za neku od naših zdravstvenih ustanova i tim istim građanima obezbedila da se leče ovde".

Lončar dodaje da građani Srbije danas putuju zbog toga što žele i imaju mogućnosti da putuju, zbog ekonomskog napretka zemlje ostvarenog od 2014.godine, te zaključuje: "I u vreme pandemije, kada je najčešći uslov za putovanje potvrda o vakcinaciji, građanima Srbije su otvorena sva vrata, jer je u Srbiji dato već ukupno više od 5 miliona doza vakcina".

Stranka slobode i pravde u saopštenju je navela da je "naprednjački režim i u ovoj katastrofi gledao da zaradi i krajem 2020. bez pravog razloga povećao cenu testiranja na lični zahtev sa 6.000 na 9.000 dinara".

To, kazu, nije sprečilo bogatu elitu da putuje na zimovanje širom planete, dok je običnom čoveku koji putuje zbog egzistencijalnih potreba, lečenja ili studiranja samo još više otežalo život.

SSP zbog toga traži da se PCR test više ne naplaćuje deci mlađoj od 16 godina, odraslim vakcinisanim osobama koje putuju iz ličnog razloga u zemlje gde se još za vakcinisane traži PCR test, te da cena testa bude najviše 5000 dinara.

Autor:

#Zlatibor Lončar