AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Luiđija di Maja, sa kojim je konstatovao da odnose dveju zemalja karakteriše visok stepen međusobnog razumevanja.

Predsednik Vučić i ministar Di Majo izrazili su nadu da bi do kraja godine mogla da bude održana četvrta zajednička sednica vlada, jer bi dala snažan podsticaj svestranoj saradnji dveju zemalja, u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Vučić je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je Vlada premijera Dragija stavila naš region visoko na listu spoljnopolitičkih prioriteta, jer su mir, stabilnost i saradnja od najveće važnosti za budućnost Zapadnog Balkana. Zato je, ovom prilikom, šefa diplomatije Italije obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je istakao da je Srbija uvek za dijalog kao način rešavanja otvorenih pitanja i da se bori za kompromis, štiteći istovremeno svoje državne i nacionalne interese.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Vučić je zahvalio na otvorenoj podršci Italije evropskim integracijama Srbije, a šef italijanske diplomatije Di Majo je, s tim u vezi, potvrdio da je Italija zagovornik ulaska Srbije u Evropsku uniju i da je spremna da nam pomogne u procesu pregovora, naročito u sprovođenju neophodnih reformi.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar Di Majo je čestitao srpskim vlastima na odličnim rezultatima u vakcinaciji stanovništva i ponovio zahvalnost Italije za medicinsku pomoć, koju je Srbija pružila u najtežim trenucima, ističući da i sada Srbija pokazuje solidarnost, poklanjajući vakcine zemljama kojima su potrebne.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dvojica sagovornika su izrazili zadovoljstvo bilateralnom ekonomskom saradnjom, jer je Italija već godinama među najvažnijim ekonomskim partnerima Srbije, a trgovinska razmena ponovo beleži rast.

#Aleksandar Vučić

#Italija

#Luiđi Di Majo

#Srbija