AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da u Srbiji koju vodi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ne može biti bilo kakve dileme kada je u pitanju odnos prema članstvu u NATO jer je Srbija izabrala da bude vojno neutralna.

„Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić izabrala je da bude vojno neutralna i nikakva sumnjičenja, bez obzira odakle dolazila, sa istoka ili zapada, nemaju utemeljenje u istini i realnosti. Doneli smo skupštinske odluke o tome, Strategiju nacionalne odbrane, sve potrebne dokumente kojima smo jasno rekli da Srbija neće biti članica NATO saveza“, rekao je ministar Vulin na konferenciji Međunarodnog diskusionog kluba Valdaj „Rusija na Balkanu pogled u budućnost“.

Prema njegovim rečima, suprotno bi moglo da se desi samo ukoliko se promeni struktura vlasti.

„Da bi se to desilo morate da uklonite predsednika Vučića, promenite odgovarajuće skupštinske odluke, čitavu strukturu u vojsci, jer to više nije vojska koja je 2000, 2001. skrušeno ćutala dok su joj izbacivali najznačajnije oficire, menjali ustrojstvo, uređivali po pravilima koja nikako nisu pravila srpske vojske“, naveo je ministar Vulin.

Foto: Foto: MUP

Ministar je naveo da je stav Ruske Federacije kada je u pitanju NATO savez, razumljiv, da je približavanje ovog saveza granicama Rusije neprihvatljivo, bezbednosno problematično i nepotrebno.

Govoreći o odnosima srpske i ruske države i naroda, ministar Vulin je naglasio da je budućnost tih odnosa, budućnost realnih potreba, međusobnog uvažavanja i potrebe da se suprotstavimo unipolarnom globalnom svetskom poretku.

„To je budućnost u kojoj mi kao malobrojan narod imamo pravo na svoj glas, u kojoj ne prihvatamo hegemoniju velikih samo zato što su veliki“, rekao je ministar Vulin i dodao da je smisao trajanja jedne države i naroda u suprotstavljanju zlu.

„Biće srpskog naroda je biće slobodarskog naroda, koji traži slobodu i koji će za mir dati skoro sve, a za slobodu sve i u tome se razumemo sa ruskim narodom“, rekao je ministar Vulin i naglasio da Ruska Federacija razume da su Srbi malobrojan narod, koji mora da opstane, da brine na prvom mestu o svim Srbima koji žive van granica Republike Srbije.

Foto: Foto: MUP

„Naša je želja da živimo zajedno u svojoj državi koju mi uređujemo i ne mislimo da je zlatno doba Balkana bilo kada si mogao da postaneš rob sultanov, služeći kao veliki vezir tako što te otmu od majke i poturče. Za nas je zlatno doba Balkana kada Srbi žive u miru i kada sami odlučuju o sebi“, poručio je ministar Vulin na konferenciji Međunarodnog diskusionog kluba Valdaj koja se prvi put održava van granica Ruske Federacije.

Autor:

#Aleksandar Vulin